Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI eski Başkanı James Comey’den, kendisini görevden alan Donald Trump’a: “Mafya babası”

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen Mayıs’ta görevden aldığı Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın eski başkanı James Comey, intikamını anılarını yazdığı kitapla alacak gibi görünüyor. “Daha yüksek sadakat: Gerçek, Yalanlar ve Liderlik” adıyla gelecek hafta piyasaya çıkacak olan kitapta Comey, Trump için “mafya babası” benzetmesi yapıyor, Beyaz Saray’daki Trump dönemini de ülkenin normlarına ve geleneklerine büyük zarar verecek bir “orman yangını” olarak niteliyor.

Başkan Trump ise, kitapla ilgili haber ve yorumların bugün medyada yer bulması üzerine, ilk tepkisini, artık olağan hale geldiği üzere Twitter’dan verdi. Comey’nin“kanıtlanmış bir yalancı” olduğunu ileri süren Trump, ard arda yazdığı iki tweette şöyle söylüyor:

“Nihayet gerçekten de kovulana kadar, Washington’da herkes işinde ne kadar kötü olduğunu ve kovulması gerektiğini düşünüyordu. Gizli bilgileri sızdırdığı için yargılanması gere. Kongre’de yeminli ifade verirken yalan söyledi… Sahtekar Hillory Clinton davasını ele alışı tarihe en “rezil iş”lerden biri olarak geçti. James Comey’I kovmak benim için bir onurdur!”

 

Comey görevden alındığı sırada, FBI, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn başta olmak üzere, Trump yönetiminde yer almış bazı isimlerin Rusya bağlantıları ile ilgili iddiaları soruşturuyordu. Eski FBI başkanı Oval Ofis’teki bir toplantının ardından tuttuğu tutanaklarda, Başkan Trump’ın hakkında soruşturma açılan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn dosyasının kapatılmasını istediğini yazmıştı. Trump’ın Comey’ı görevden almasına ise bir Kongre oturumu sırasında Hillary Clinton’ın elektronik postaları hakkında “hatalı bilgi” verdiğinin ortaya çıkması vesile olmuştu.

Comey’nin satış rekorları kırması muhtemel kitabına gelince… Guardian gazetesinin muhabirlerince okunan 304 sayfalık kitapta, eski FBI Başkanı, Trump’ın Ocak 2017’de Beyaz Saray’daki bir yemekte kendisine sarf ettiği ve daha sonradan çok konuşulacak olan “Sadakat istiyorum” sözlerini şöyle yorumluyor: “Bu talebi derhal aklıma, Boğa Sammy’nin (Gravano) Amerika’daki İtalyan mafyası Casa Nostra’ya kabul törenini getirdi – Trump, üyeliğe kabul şartlarını yerine getirip getiremeyeceğimi sorgulayan bir mafya babası gibiydi.”

comey kitap kapak

James Comey, 2017’nin Şubat ayında, “hiç durmadan aralıksız konuştuğu için, huzurundaki herkesi sessiz bir tasdik yörüngesine” çektiğini söylediği Trump ile o sırada henüz görevden almamış olduğu özel kalem müdürü Reince Priebus arasında tanık olduğu bir tartışmaya ilişkin gözlemlerini de şöyle aktarmış: “Olay beni çok sarstı. O güne kadar Oval Ofis’te böyle bir şeye hiç tanık olmamıştım. Trump’ın yörüngesine doğru çekildiğimi hissettikçe, geçmişte bir çeteye karşı açılan davada savcılık yaptığım günleri hatırladım. Sessiz tasdik çemberi. Çete liderinin mutlak kontrolü. Sadakat yeminleri. “Ya bizdensin ya da bize karşı” dünya görüşü. Örgütü, ahlak ve doğruluğun üzerinde tutan bir tür bağlılık yasası gibi, büyük küçük hemen herşey hakkında yalan söylemek.”

Comey kitabında, Ocak 2017’de söz konusu soruşturma ile ilgili olarak bilgi vermek üzere Trump ile ilk görüşmesinden de bahsediyor. Trump’ın Başkanlık kampanyasındaki tartışmaları sırasında “Hillary Clinton’ın yanında göründüğünden daha kısa” olduğunu yazan Comey, “portakal rengi teni ve gözlerinin altında yarım ay şeklindeki parlak beyaz halkaları görünce, güneşlenirken gözlük taktığını anladım. Yakından incelemeyle, etkileyici şekilde taranmış parlak sarı saçlarının hepsinin kendisinin olduğu görülüyordu. Sabahları saçlarını bu şekle getirmenin ne kadar vakit alacağını düşündüğümü hatırlıyorum.”

New York Times gazetesi de “Daha yüksek sadakat: Gerçek, Yalanlar ve Liderlik” adlı kitap için hazırladığı tanıtım yazısında, eski FBI başkanının Trump’lı Beyaz Saray ile Putin’li Kremlin’in benzerliklerinden bahsettiği yorumlarına yer vermiş. “Atlantik Okyanusu’nun iki yakasındaki suç şebekelerinin ortak özelliği yalancılık” diyen Comey, “en temel doğruların tartışmaya açıldığı, temel gerçeklerin sorgulandığı, yalan söylemenin ve ahlak dışı davranışların olağanlaştığı siyaset atmosferi ile tehlikeli bir dönemden geçiyoruz” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.