Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Edebiyat Ödüllerini veren İsveç Akademisi’nin başkanı da cinsel taciz skandalı yüzünden koltuğundan oldu

Nobel Edebiyat Ödüllerini belirleyen İsveç Akademisi’nin Başkanı Sara Danius, bu prestijli kurumda patlak veren cinsel taciz skandalının ardından istifa eden dördüncü kişi oldu. Komitenin ilk kadın başkanı olan 56 yaşındaki Danius, Stockholm’deki üç saatlik toplantının ardından, üyelerin kendisine olan güveni kaybettiğini söyleyerek görevi bıraktığını açıkladı. Edebiyat tarihi profesörü olan Danius, görevi bırakması için oylama yapılıp yapılmadığını ise söylemedi.
Geçen hafta Akademi’de eşi hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan İsveçli şair Katarina Frostenson’un görevden alınması talebiyle oylama yapılmış, sonuç Frostenson lehine olunca üç üye, Klas Ostergren, Kjell Espmark ve Peter Englund, skandalın örtbas edilmek istendiğini söyleyerek istifa etmişti.

nobel2
Sara Danius

Nobel Vakfı Yönetim Kurulu, gelişmeler üzerine Akademi’yi Nobel ödüllerinin itibarını zedeledikleri gerekçesiyle kınadı. Akademi’nin hamisi olan İsveç Kralı da üyeleri, kurumun saygınlığına ve kurum içindeki sorumluluklarına uygun davranmaya çağırdı. İsveç Akademisi kuralları gereği “ömür boyu” olarak görevlere atanan kişiler teknik olarak istifa edemiyor, fakat akademinin faaliyetlerine katılmayı bırakabiliyor. Kral, istifa ve görevden alma için yeni düzenlemeler yapılacağını da açıkladı.

Gazetenin ortaya çıkardığı skandal

Geçen Kasım ayında Dagens Nyheter gazetesi, Katarina Frostenson’un Fransız eşi Jean-Claude Arnault tarafından cinsel tacize uğradıklarını ileri süren 18 kadının ifşaatını yayınlamıştı. Nobel ödüllerini kazananların isimlerini basına sızdırdığına dair iddialar da bulunan Arnault, eşi Akademi üyesi Katarina Frostenson ile beraber, Akademi’nin mali olarak destek verdiği Forum adlı bir kültür kulübünü işletiyor. Akademi, cinsel taciz iddiaları ardından Forum’a verilen fonları kesmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.