Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da ‘evini özleyen genç askerler’ tartışması

Belçika’da ordunun, askerlik mesleğini seçeceklere eğitimlerinin ilk döneminde geceleri kışlada değil evde kalma seçeneği sunmayı planlaması ülkede tartışma yarttı. Ordunun gerekçesi, son dönemde askerliği seçen gençlerin önemli bölümünün kuruma girdikten birkaç ay sonra aile ve arkadaşlarını özlediklerini söyleyerek istifa etmeleri.

Evci asker seçeneğine, Belçika Gaziler Derneği Başkanı, “annelerini özleyenlerle savaşa gidilmez” diyerek tepki gösterirken, Savunma Bakanlığı modern yaşam biçimlerine uyum sağlamaya çalıştıklarını söylüyor. Zira 28 bin kişilik Belçika ordusuna başvuruların sayısında da hızlı bir azalma yaşanıyormuş. Ayrıca 44 olan yaş ortalamasını da düşürmek istiyorlar.

Nato üyesi Belçika’nın ittifak kuralları uyarınca gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2’sini savunmaya ayırması gerekse de, bu oran halihazırda yüzde 1’den az. Bütçeden ayrılan paranın yüzde 75’i de personel giderleri ve emeklilik harcamalarına gidiyor.

1994 zorunlu askerlik uygulamasını kaldırarak profesyonalleşen Belçika ordusu, son yıllarda ülke içinde yürütülen terörle mücadele operasyonları çerçevesinde büyük kentlerde devriye görevi yapıyor. Yurtdışında ise Mezar-ı şerif havaalanını korumak üzere Afganistan’a gönderilmiş 70 personeli bulunuyor. Belçika ordusunda 2204 kadın, 25 bin 687 erkek bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.