Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New Yorker: “FBI’ın özel avukatına yaptığı baskın, Başkan Trump için sonun başlangıcı”

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) geçen hafta Başkan Donald Trump’ın kişisel avukatı Michael Cohen’in ofisi ve evine baskın düzenlemesiyle başlayan sürecin, Beyaz Saray’daki Trump dönemi için sonun başlangıcı olduğu iddia edildi. İddianın sahibi, ülkenin önde gelen gazetecilerinden New Yorker dergisi yazarı Adam Davidson. Davidson, iki gün önce yayınlanan makalesinde, Trump’ın kara kutusu olarak nitelediği Cohen’in yazışma ve belgelerinin incelenmesi sonucunda Amerikan Başkanı hakkında halen Rusya ile ilişkilerine dair sürdürülen soruşturmanın genişleyeceğini ve başka ‘kirli, karanlık’ bağlantıların ortaya çıkacağını savunuyor. Yazıdan kısa bir alıntı aktaralım:

“Trump’ın iş ilişkilerini ciddi bir şekilde inceleyip de yasadışılığın alıp başını yürümüş olduğuna inanmayan kimse tanımıyorum. Azerbaycan’da muhtemelen İran Devrim Muhafızları için para aklayan biriyle iş yaptı. Gürcistan’da tarihin en büyük banka dolandırıcılığı ve para aklama olayıyla ilişkisi sorgulanan bir grupla ortaklık kurdu. Endonezya’daki ortağı ‘dizine kadar kirli siyasete’ batmış biri. Brezilya’daki iş anlaşmaları hakkında açılmış soruşturmalar var. Ayrıca FBI, mali sahtecilik yapmış Malezyalı bir aileyle Trump’ın kızı Ivanka’nın Vancouver’daki Trump oteli için kurduğu iş ilişkisini araştırıyor. Trump’ın oğlu Donald Jr. ile Ivanka hakkında, SoHo otelindeki mali suçlarla ilgili açılmış ve şaibeli bir şekilde aniden durdurulan bir başka soruşturma ABD’de de var. Trump’ın Tac Mahal adlı kumarhanesi de, para aklama suçlarından gelmiş geçmiş en büyük cezaya çarptırılmıştı. Tek tek bütün mali usulsüzlükleri sıralamak yorucu ve boğucu. O nedenle, örneğin Trump’ın New York Mafyası ile ilişkilerini es geçerek, son 10 yıldaki meselelerle sınırladım kendimi.”

Trump’un avukatı Cohen

 Eski FBI Başkanı: “Trump etik olarak başkanlığa uygun değil”

New Yorker yazarı, Cohen’in yazışmaları ve ofis ve evinde sakladığı belgeler incelendikten sonra savcıların Trump hakkındaki soruşturmayı genişleteceğinden ve bulguların çoğunun eninde sonunda kamuoyuyla paylaşılacağından emin. Bu arada Donald Trump’ın da, avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurduğu ve FBI’ın el koyduğu Cohen’e ait belgelerin Adalet Bakanlığı’nca görülmesinin engellenmesini istediği bildiriliyor. Cohen FBI baskınından sonra ilk kez bugün mahkemeye çıkacak.

FBI’ın eski başkanı James Comey de, Trump aleyhindeki çıkışlarını sürdürüyor. Başkan Trump tarafından geçen yıl görevden alınan Comey, kovulmasına giden süreci anlattığı anı kitabının yayınlanması vesilesiyle Amerikan ABC News’a konuk oldu. Kitabında Trump için ‘mafya babası’ benzetmesi yapan Comey, bu röportajda da “etik olarak başkanlığa uygun olmadığını” söyledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.