Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Örgütleri: Irak’ta IŞİD zanlıları 10 dakikalık duruşmalarla idama mahkum ediliyor

Associated Press haber ajansı, mart ayında Irak’ta, IŞİD’le bağlantılı tutuklu sayısını 19 bin olarak hesapladığını duyurmuş, bunlardan üç bininin idam cezasına çarptırıldığını bildirmiştiSöz konusu tutukluların önemli bir bölümünü, 2014’ten bu yana cephede savaşırken yakalananlar oluşturuyor. Bazıları ise muhbirlerin bildirimi ya da tutukluların sorgu sırasında söylediklerinden yola çıkılarak, çatışma olmayan bölgelerde bulunup yakalanmış kişiler. Ayrıca, IŞİD militanlarının eşleri ve çocukları olduğu iddiasıyla özel kamplarda tutulan iki binden fazla yabancı uyruklu kadın ve çocuk var. Bu kişilerin çoğunun Türkiye ve Rus vatandaşı olduğu ve geçen Ağustos’ta Tel Afer yakınlarında alıkonulduğu bildiriliyor.

işid kadın

New York Times gazetesinin haberine göre, 2017 yazından bu yana söz konusu tutuklulardan 10 bininin dosyası mahkemelere intikal etti ve toplam 2900 dava, yüzde 98 mahkumiyet oranı ile sonuçlandı. Irak Adalet Bakanlığı, hafta başında; “hükümetin Iraklılar’ın kanını dökenler cezasız kalmayacak vaadi” uyarınca terör zanlısı 11 hükümlünün idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. Ancak Iraklı yetkililer bugüne kadar IŞİD’le ilgili terör davalarında toplam kaç kişinin idam cezası aldığını ve kaç cezanın infaz edildiğini söylemiyorlar. Haber ajansları bugüne kadar IŞİD militanlarının eşleri olduğu iddiasıyla Türkiye vatandaşı en az 22 kadının idama mahkum edildiğini duyurmuştu.

Uluslararası Af Örgütü, kamplarda tutulan kadın ve çocukların gıda ve suya erişimlerinin kısıtlı olduğuna ve cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldıklarına dair yeni bir rapor yayınladı. 

İnsan hakları örgütleri, Irak mahkemelerinin IŞİD’le ilişkili tüm davalarda zanlılar hakkında 10 dakika süren duruşmalarda, savunma hakkı tanınmadan karar verdiklerine dikkat çekiyor ve hükümler verilirken bizzat IŞİD adına savaşanlarla, eşleri oldukları için yanlarında bulunanlar arasında ayrım yapılmamasını eleştiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.