Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asperger sendromuna adını veren doktorun, Nazilerin “ırk temizliği”ne yardım ettiği iddia ediliyor

Asperger sendromuna adını veren Avusturyalı doktor Hans Asperger’in Nazi rejiminde aktif görev aldığı ve “ırk temizliği” için yapılan ötenazi programına yardım ettiği iddia edildi.

Psikiyatri ve pediatri alanlarında çığır açan doktor Hans Asperger, özellikle Asperger sendromunun ve otizmin anlaşılması için yaptığı katkılarla tanınıyordu.

1060

Nazi rejimiyle ilgili iddiaların sahibi olan Viyana’daki Tıp Üniversitesi’den tıp tarihçisi Herwig Czech’in 8 yıllık çalışması, Molecular Autism isimli dergide yayımlandı.

Czech’in devlet arşivlerine, Asperger’in kişisel dosyalarına ve hasta kayıtlarına dayandırarak yaptığı araştırmadaki iddialarına göre, Nazi rejimine oldukça bağlı olan Asperger, çocukları sık sık Am Spiegelgrund kliniğine sevk etti. Bu klinik, rejimin “yaşamaya değer” kriterlerine uymayan çocukların toplandığı bir yer olarak kullanılıyordu. 1940-1945 yılları arasında klinikte, bir kısmı ötenazi adı altında olmak üzere yaklaşık 800 çocuk öldü veya öldürüldü. Kalıtsal veya doğuştan hastalıklara sahip bu çocukların ölüm sebebi kayıtlara zatürre olarak geçti.

Ön sırada sağ tarafta oturan Hans Asperger, 1933'de meslektaşlarıyla Viyana'da.
Ön sırada sağ tarafta oturan Hans Asperger, 1933’de meslektaşlarıyla Viyana’da.

 

Asperger’in “otistik psikopatlar” olarak adlandırdığı psikolojik rahatsızlılara sahip hastaları ötenaziye kurban ettiğine dair kanıt yok. Fakat koyduğu teşhisler, hastaları için Nazi rejiminin çöküşünden sonra bile büyük sıkıntılara sebep oldu. Czech, Asperger’in dışarıda yaşama kapasitesi olmadığını iddia ettiği çocukların özgürlüklerini ellerinden aldığını söyledi.

Nazi yönetiminin “projenin hassasiyetlerine uygun” olan Hans Asperger’e güveniyor olduğunun kanıtı.
Nazi yönetiminin “projenin hassasiyetlerine uygun” olan Hans Asperger’e güveniyor olduğunun kanıtı.

Tıp tarihçisi Czech ayrıca Asperger’in, cinsel istismara uğramış çocukların bundan sorumlu olduğunu düşündüğünü ortaya koydu ve Asperger’in teşhis raporlarındaki anti-semit ifadelere dikkat çekti.

Czech, “Nazi rejiminin Yahudi karşıtı zulmünü kabul etmeyi reddetti; bu aldırmazlığı savaş esnasında da, sonrasında da görünüyor” dediği Asperger’le ilgili ortaya koyduğu iddiaların otistik aileler için sindirilmesi zor olduğunu, fakat bu bilgiyi saklamanın da yanlış olacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.