Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’a gidecek mültecilere serbest dolaşım hakkı tanıyan karar AB’de endişe yarattı

Yunanistan’da Yüksek Mahkeme, ülkeye yeni gelecek mültecilerin dolaşım özgürlüğünün kısıtlanamayacağına hükmetti. Bundan böyle ülkeye giriş yapan mültecilerin adalardaki kamplarda kalmaya zorlanamayacakları anlamına gelen karar, Avrupa Birliği’nde endişe yarattı.

wpid-thumbnail-d7f83750cd5ea16a6c6b07b9e049e484-e1447536174841Yunan

Dün (18 Nisan) açıklanan kararda, dolaşım özgürlüğünün kısıtlanmasının, herhangi bir göç politikası ya da kamusal yararla gerekçelendirilemeyeceğine dikkat çekildi. Mahkemenin kararı ülkedeki mevcut mültecileri kapsamıyor. Yunanistan 2016 Mart ayından itibaren adalarına ulaşan mültecilerin ana karaya geçişini yasaklamıştı. Halen Yunan adalarındaki beş farklı mülteci kampında yaklaşık 15 bin kişi kalıyor.

Avrupa Birliği yetkililerinin Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nin almış olduğu bu karar ertesinde, mültecilerin diğer Avrupa ülkelerine ulaşmanın daha kolay olacağını umarak Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerinin artmasından endişe ettiği bildiriliyor. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016’da yürürlüğe giren ilgili anlaşma, Yunanistan’ı diğer Avrupa ülkelerine geçiş için cazip olmaktan çıkarmayı ve mültecileri Türkiye’de tutmayı hedefliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.