Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (6): Cargill’de işten çıkarmalar, kayıtdışı istihdamda artış, gözaltına alınan işçiler

Kayıtdışı istihdam arttı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) işsizlik ve istihdam raporunu açıkladı. İstanbul İŞKUR önünde düzenlenen basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu.

Beko: “Mızrak çuvala sığmamaktadır. Kayıtdışı istihdam son 1 yılda %47 artarak 464 bin kişiye ulaşmıştır. İstihdam Seferberliği’nin sonucu kayıtdışı istihdamı arttırmak olmuştur” dedi.
diskar

DİSK-AR raporunda özet sonuçlar şöyle:

İşsizlik 2011’den bu yana düzenli olarak yükseliyor.
2011’de yüzde 11,3 olan tarım dışı işsizlik 2017’de yüzde 13’e yükseldi.
2014 yılında 5,9 milyon olan geniş tanımlı işsiz sayısı 271 bin artarak 2017’de 6,2 milyona yükseldi.
2017’de genç kadın işsizliği yüzde 26,1’e ulaşırken, tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 32’ye yaklaştı.
Genç işsizliği yüzde 21’e, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 24,2’ye yükseldi.
2014 yılında yüzde 20,4 olan yüksek öğrenimli genç kadın işsizliği 2017 yılında yüzde 26,1’e yükseldi.
Kayıtdışı istihdam patladı. 2017 yılında sağlanan istihdam artışının 520 bini kayıtlı, 464 bini ise kayıtsız istihdamdan oluşmaktadır.
2016 yılında 473 bin kayıtlı ücretli istihdam, 2017 yılında 466 bine geriledi.
Kayıtdışılık oranı yüzde 32,5 iken kadın kayıtdışılığı yüzde 41,3’tür.

Cargill Türkiye işçi çıkardı
Nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill Türkiye’nin Bursa – Orhangazi’de bulunan fabrikasında 16 işçi işten çıkarıldı.
Cargill Türkiye Fabrika yönetimi, işten çıkarmalara gerekçe olarak şeker kanununda yapılan değişiklikle ‘tatlandırıcı’ üretiminin yarıya düşürülmesini gösterdi.
cargill 1

İşten çıkarılan işçiler fabrika yönetiminin sendikalaşmayı engellemek amacıyla işten çıkarma yaptıklarını vurguladı. İşçiler sosyal medya hesabı açarak, gelişmelerle ilgili paylaşımlarda bulundular. İşçilerin yaptıkları açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün Cargill yönetimi nişasta bazlı şeker kotasının meclis genel kurulu kararıyla düşürülmesini bahane ederek 14 sendikalı arkadaşımızı işten çıkardı.
Bildiğiniz gibi üretimin düşürülmesiyle çalışan sayısının azaltılması durumunda çıkışlar serbest yapılır çıkış yapmak isteyene çıkışı verilir, yeterli gelmezse öncelikle emekliliği gelenlerin devamında da işe en son giren ilk çıkartılır uygulamasıyla çıkışlar verilir. Bu da yeterli olmazsa performansa göre çıkışlar yapılabilir.
Ama Cargill yönetimi bunların hiçbirini uygulamamış sadece ama sadece sendikal örgütlenme son demlerinde iken örgütlenmenin önünü kesebilmek için örgütlenme çalışmasında etkin faaliyet gösteren arkadaşlarımızı işten çıkarmıştır.
Hiçbir şekilde üretim düşürülmemiş, planlama çalışması dahi yapılmamışken bu karar alınmıştır ve akabinde yeni hazırlanan fazla mesai programı ile üretim devam ettirilmeye çalışılmaktadır.
Yapılan bu haksızlık karşılıksız kalmayacaktır, asıl mücadele şimdi başlıyor.”
cargill 2

Tez-Koop-İş Sendikası kadın üyeleri için tüzük değişikliği yaptı

Tez-Koop-İş Sendikası gerçekleştirildiği Olağanüstü Tüzük Genel Kurulu’nda, ana tüzüğüne
kadın üyelerin sendika içinde ve işyerlerinde güçlendirilmesine yönelik, yeni maddeler ekledi.

Sendikanın amaçlarının sıralandığı maddelere, “kadın- erkek eşitliğini sağlamak için çaba sarf eder” ifadesi eklendi.

tezkoop kadın

Sendikanın görev ve yetkilerinin tanımlandığı maddeye , “toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için işyerlerinde gereken her türlü önlemin alınması ve uygulanması için çalışır, işyerlerinde cinsiyet temelli her türlü şiddete karşı mücadele eder” eklemesi yapıldı. Şube Danışma Organları çerçevesinde oluşturulan “Kadın Çalışma Kurulları” şubelerin bir organı olarak tanımlandı.

Tüzük değişikliği ile ilgili açıklama yapan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu şöyle konuştu:
“Üyelerimizin yüzde 40’a yakını kadın. Kadınların işyerlerinde ve toplumsal hayatta karşılaştıkları toplumsal cinsiyet temelli sorunların dile getirilmesi ve bunların sendikal politikalarımıza yansıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Tez-Koop-İş Kadın dergisini geçtiğimiz ay hayata geçirerek bu alanda önemli bir adım attık. Derginin açtığı yolda ilerleyerek, Tüzük Genel Kurulu’muzda ana tüzüğümüze toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten yeni maddeler ekledik. Ayrıca ana tüzüğün amaçlarla ilgili maddelerinde çocuk işçilik ve engelli çalışanlara yönelik düzenlemeler de yapıldı.”

İşçiler 3. kez gözaltına alındı

Yapı&Yapı İnşaat firmasının maaşlarını ödememesi nedeniyle direnişe geçen İnşaat-İş sendikası üyesi işçiler 3. kez gözaltına alındı.
inşaat1

Yapı & Yapı İnşaat’ın Altunizade’deki merkez binası önünde eylemlerini sürdüren işçiler dördüncü gün bina önünde bildiri dağıttı. “Yapı & Yapı İnşaat’ın gasp ettiği ücretlerimizi alacağız” yazılı pankart açmalarının ardından gözaltına alındılar.

İnşaat-iş tarafından yapılan açıklamada; ”asla pes etmeyecek, sonuna kadar direneceğiz!” denildi.
inşaat2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.