Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’daki ayrılıkçı örgüt ETA kendini fesh etmeden önce kurbanlardan özür diledi

Silahlı mücadeleye başlamasından tam 50 sene sonra, Mayıs ayında, kendini tümüyle fesh etmesi beklenen İspanya’daki ayrlıkçı örgüt ETA, bugüne kadar neden olduğu “acılar” ve vermiş olduğu “zararlar” için özür ve af diledi.

eta2

Tam adı Bask Yurdu ve Özgürlüğü anlamına gelen Euskadi Ta Azkatasuna’nın (ETA), Bask bölgesinin iki gazetesinde yayınlanan açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Silahlı mücadele döneminden pek çok acıya ve geri döndürülemez zararlara yol açtığımızı biliyoruz. Ölenleri, yaralananları ve ETA’nın eylemlerinin tüm kurbanlarını saygıyla anıyoruz… İçtenlikle pişmanız… Tamiri imkansız ciddi hatalar yaptık. Eylemlerimizin (olanlardan) sorumlu olmayan vatandaşlara zarar verdiğini biliyoruz. Onlardan ve ailelerinden af diliyoruz… Bask ülkesinde çekilen orantısız acıların sorumluluğunu doğrudan üstleniyor ve özür diliyoruz.”

İspanya hükümeti ise ETA’nın çok daha önce özür dilemesi gerektiğini savunarak, bu açıklamayı“ETA’yı demokrasi silahı ile yenen hukukun üstünlüğünün gücü”ne bağladı. İspanya’nın kuzeyi ile Fransa’nın güneyindeki Bask bölgesinde bağımsız devlet kurmak için 1959’da Franco diktatörlüğü sırasında kurulan ETA, silahlı mücadelesine ise 1968’de başlamıştı. ETA, 2011 yılı başında kalıcı ateşkes ilan etmesine kadar, çoğu İspanyol polis teşkilatına mensup kişiler ve politikacılar olmak üzere 820 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Örgüt geçen yıl Nisan ayında da tümüyle silah bıraktığını duyurmuş ve güvenlik güçlerine gizli cephaneliklerinin yerini bildirmişti.

2000’li yılların ikinci yarısından itibaren Fransa ve İspanya’nın ortaklaşa yaptığı operasyonlarda üst düzey liderleri ve üyeleri art arda yakalanan ETA’nın 2011’de ilan ettiği daimi ateşkes sonrasında, İspanya hükümeti ile örgüt arasında başlayan barış süreci çok kısa ömürlü olmuştu. ETA Avrupa Birliği ve ABD’nin terör örgütleri listesinde bulunuyor. İspanya örgütün siyasi kanadı Herri Batasuna partisini 2003’te yasaklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.