Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan iki yeni uluslararası yolsuzluk iddiası ile gündemde

Uluslararası Yolsuzluk Algı Endeksi sıralamasında 2017 yılında 180 ülke içinde 122. Sırada yer alan Azerbaycan’la ilgili yolsuzluk, rüşvet ve para aklama iddialarının ardı arkası kesilmiyor. En yeni haberlerden birinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Olağanüstü Hallerden Sorumlu Bakan Kemaleddin Haydarov’un çocuklarının gizli yatırımları açığa çıkarılırken, diğerinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyelerinin Azerbaycan için lobicilik yapmak üzere rüşvet aldıkları ortaya konuluyor.

Gizli Fonla “Satın Alınan” Gazeteci ve Parlamenterler

Geçen yıl Organize Suç ve Rüşvet Kaydı Projesi (OCCRP) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan “Azerbaycan Çamaşırhanesi” adlı rapor ;kara para aklama, lobicilik ve Avrupalı siyasetçiler ile gazetecilere para dağıtmak için kullanılan 2,9 milyar dolar değerindeki gizli bir fonun varlığını veri ve belgelerle ortaya çıkarmıştı.

akpm azeri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi ile ülkedeki bakanlıklar ve borçlarını karşılamak için konkordato ilan eden Uluslararası Azerbaycan Bankası’na bağlı şirketlerin kaynak oluşturduğu tahmin edilen fonun İngiltere merkezli dört off-shore şirket üzerinden para transferleri aracılığıyla Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa, İran ve Kazakistan dahil birçok ülkedeki harcamalar için kullanıldığı ileri sürülmüştü. OCCRP raporuna göre, Aliyev ailesi lobicilik faaliyetlerini milyarlarca dolar ve lüks hediyelerle ödüllendirmek, bunun yanında Avrupa ekonomisine akıttığı parayı aklamak istiyordu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyeleri de Azerbaycan adına lobi faaliyeti yapmak üzere bu fondan yararlanmıştı. AKPM’nin bağımsız uzmanlara hazırlattığı ve gazeteci Kayhan Karaca’nın ayrıntılarını aktardığı yeni bir rapor, işte bu iddiaları doğruluyor. Söz konusu AKPM Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun raporunda geçtiğimiz yıllarda AKPM’de görev yapmış veya halen yapmakta olan çok sayıda Avrupalı parlamenterin, Bakü yönetimi lehine ifadeler yer alması için Azerbaycan devletinden doğrudan veya lobiciler aracılığıyla dolaylı yoldan para ve hediyeler aldıklarını gösteriyor.

Aliyev’in kızları ile bakan çocuklarının gizli yatırımları

aliyev ailesi

The Guardian gazetesi ise, “Azeri yöneticilerin ailelerinin Malta bankası üzerinden yapılan gizli yatırımlarla bağlantısı” başlıklı haberinde, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ile Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov’un çocuklarının Avrupa’da emlak, otel ve iş sektörüne yatırım yapan şirketlerin gizli sahipleri olduğu ileri sürülüyor. Bunlar da, Fransız Accor Hotels Grubu tarafından işletilen Dubai’nin Palm Adası’nda bulunan beş yıldızlı Sofitel oteli, Azerbaycan merkezli Gilan Holding şirketler grubu, Gürcistan’da 40 milyon dolarlık, beş yıldızlı otel geliştirme projesi yatırımı, Şirinler figürleri, yatak odası tekstili ve porselen üreten üç Fransız firması olarak sıralanıyor. Öldürülen Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia anısına, onun yarım kalan araştırmalarını tamamlamak üzere oluşturulan Daphne Projesi kapsamında yayınlanan haberin tamamını Melishan Devrim’in çevirisiyle Gazete Duvar’da okuyabilirsiniz 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.