Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki Kore’yi birleştirecek tarihi adımları Kim ve Moon elele attı

Kore Yarımadasını birbirine düşman iki ayrı ülke olarak bölen savaştan tam 65 yıl sonra bugün ilk kez iki Kore’nin liderleri tarihi bir barış anlaşmasının ilk adımlarını birbirlerinin sınırından öteki tarafa geçerek attı.

Kim Jong-un, 1953’teki ateşkesten sonra Güney Kore’ye ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olurken, mevkidaşı Moon Jae-in de Kuzey Kore’ye ayak basan ilk Güney Kore lideri oldu.

İki liderin güler yüzle, el ele verdikleri pozlar ve sınır hattındaki sembolik adımları ardından başlayan tarihi zirvede umut vaad eden sonuçlar da alındı.

kore

 

Teknik olarak hâlâ savaşta olan iki ülkenin liderleri, Kim ve Moon, bu yıl bitmeden Kore Savaşı’nı nihayet sonlandırmaya karar verdiklerini duyurdular.

Kim ve Moon, savaşla birbirlerinden kopup ayrılan ailelerin yeniden biraraya gelmesi, iki ülke arasında karayolları ağının örülmesi gibi konularda karşılıklı taahhütlerde bulunurken, iki tarafın ortak açıklamasında, ‘nükleer silahlardan arındırılmış bir Kore yarımadası hedefi’ne ulaşmanın hem Güney’in hem de Kuzey’in ‘ortak hedefi’ olduğu da vurgulandı. Gelen haberlere göre, Kim, Moon’a nükleer denemelere devam etmeyeceklerini de söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim’e, hemen yanıbaşında özel kalemi olarak kızkardeşinin eşlik ettiği zirveden çıkan başlıca kararlar şöyle:

kim ve kızkardeşi

– Taraflar resmî bir barış anlaşması için görüşmeler yapacak

– Taraflar birbirinden ayrılmış ailelerle ilgili insani sorunları ‘derhal çözmek’ konusunda uzlaştı

– Taraflar Kore yarımadasındaki askeri gerilimi gidermek için beraber çalışacak ve savunma bakanları da Mayıs ayında biraraya gelecek.

– 1 Mayıs’tan itibaren karşılıklı propaganda savaşlarına son verilecek

– Güney Kore lideri Moon sonbaharda Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ı ziyaret edecek.

– Taraflar Kaeseong’da ortak bir irtibat bürosu açacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.