Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa sanat dünyasında kırmızı alarm: Bir müzede sergilenen resimlerin yarısından fazlası sahte çıktı

Fransa’nın İspanya sınırına yakın Elne kasabasında ressam Etienne Terrus’un eserlerini sergileyen ve ismini de ressamdan alan müzede, tabloların yarısından fazlası sahte çıktı. Sahteciliğin maddi boyutu ise 160.000 avro.

Resim 1

Müzenin yeni çıktığı renovasyondan sonra ziyarette bulunan sanat tarihi öğretmeni Eric Forcada alarm zilini ilk çalan isim olmuş. Forcada, eldiven ile dokunduğunda Terrus imzasının silindiğini farkettiğinde müze yönetimini uyarmış. Ayrıca resimlerde bulunan bazı binaların ressamın ölümünden sonra inşa edildiğini söylüyor.

Eric Forcada ve valiliğin çabaları ile oluşturulan sanat komisyonunun çalışmaları sonucunda hazırlanan raporda 140 tablonun 82’sinin sahte olduğu belirlenmiş. 1990 ve 2010 tarihleri arasında satın alınan sahte eserlerle ilgili Elne valisi “bu bir felaket, bilet alıp müzeyi ziyaret eden tüm ziyaretçiler için kabul edilemez bir durum. Sorumluların bulunması için gereken adımları atıyoruz” dedi. 

Ressam Etienne Terrus

Katalan ressam Etienne Terrus (1857-1922) tüm yaşamını Elne kasabasında geçirmiş. Roussillon bölgesi manzara resimleriyle tanınan ressamın ayrıca değerli portreleri de bulunuyor. Resimleri 15.000 ve 2.000 avro arasında alıcı buluyor.

Fransa’nın Katalunya sınırında ve Pireneler’de ki pek çok müzede sahtecilik şüphesiyle Fransız Kültür Bakanlığı yeni bir soruşturma başlatmış bile.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.