Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de göçmen işçi skandalı, İçişleri Bakanı Rudd’u koltuğundan etti

İngiltere’de göçmen işçi skandalı İçişleri Bakanı Amber Rudd’ı koltuğundan etti. Skandal, İkinci Dünya Savaşı ertesinde ülkedeki vasıfsız işçi açığını kapatmak üzere Jamaika’dan Hindistan’a kadar çok sayıda eski Britanya İmparatorluğu kolonisinden getirilen yüzbinlerce kişinin, göçmen sayısı istatistiklerini düşürmek için sınır dışı edilmek istendiğinin anlaşılması üzerine, geçen ay patlak vermişti. Başbakan Theresa May Rudd’ın pazar akşamı (29 Nisan) geç saatlerde ilettiği istifasını derhal kabul etti ve yerine gelecek ismi de bugün duyurdu. Yeni İçişleri Bakanı, 8 yılldır Muhafazakar Parti’de milletvekilliği yapan, eski Deutsche Bank yöneticisi Sajid Javid oldu.

Eski sömürgelerden getirilen göçmen işçilere sınır dışı şoku

Amber Rudd’u istifaya sürükleyen süreç, Jamaika ile Trinidad ve Tobago’dan getirilen ilk grup işçilerden birini taşıyan geminin adıyla, “Windrush kuşağı” olarak anılan söz konusu göçmenlerin, gerekli belgelerinin olmadığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek istendiğinin ortaya çıkmasıyla başlamıştı. 1948’den 1970’li yılların başına kadar, aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişinin oturum ve çalışma izinleri İçişleri Bakanlığı tarafından verilmiş ancak kayıtları arşivlenmemişti. May hükümetinin göçmen sayısını düşürme vaadini yerine getirmek isteyen Amber Rudd’un, belgeleri olmadığı için “Windrush kuşağı” ile ailelerini “yasadışı göçmen” sayması ülkede büyük bir tartışma başlattı. Zira Windrush kuşağı 1940’lı yıllarda hâlâ Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olan topraklardan geldikleri için İngiltere vatandaşı olarak kabul ediliyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı, şimdi bu kişilerden İngiltere’de oturma ve çalışma iznine sahip olduklarına dair geçmişe dönük belgeleri temin etmelerini istiyor, edemezlerse ülkeyi ter etmek zorunda kalacaklarını belirtiyordu.

Doğru söylemediği anlaşılınca özür dilemek kâr etmedi

Hükümetin göçmen politikasının sorgulanmasına yol açan skandal üzerine Başbakan May geçen hafta hafta 12 Karayip ülkesinin liderleriyle biraraya geldiği basın toplantısında Windrush kuşağından yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle özür dileyerek İngiltere’de yaşama haklarını teslim etmişti. Amber Rudd da geçen hafta meseleyi iyi yönetemediğini söyleyerek defalarca özür diledi ancak sınır dışı edilecek göçmen sayısı için hükümetin kota uygulamasıyla ilgili doğru söylemediği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kaldı.

Javid

Yeni İçişleri Bakanı Pakistan asıllı

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Başbakan olmadan önce İçişleri bakanı olduğu için Theresa May’in de istifasını isterken, May hızlı davranarak Rudd’un selefini bugün açıkladı. 48 yaşındaki yeni Bakan Sajid Javid’in ailesi 1960’lı yıllarda Pakistan’dan gelip İngiltere’ye yerleşmiş. Dört çocuk babası Javid, ebeveynlerinin Müslüman olduğunu ancak kendisini herhangi bir dine mensup olarak tanımlamadığını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.