Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatikan Haznedarı Kardinal Pell cinsel istismar suçlarından yargılanacak

Vatikan haznedarı Avustralyalı Kardinal George Pell, birden fazla cinsel istismar suçundan dolayı mahkeme tarafından yargılanacak. Skandalın önemli bir boyutu, George Pell’in Katolik Kilisesi tarihinde cinsel istismar suçuyla yargılanan en yüksek rütbeli kişi olacak olması.

Kardinal Pell hakkındaki cinsel istismar suçlamaları Haziran 2017 tarihinde yöneltilmiş, Avustralya’nın Victoria eyalet polisi kardinal hakkında soruşturma başlatmıştı. Polis yetkilisi Shane Patton, Kardinal Pell hakkında birden fazla kişinin cinsel istismar iddiasında bulunduğunu, bu suçlamaların arasında 30-40 yıl geriye dönük olanların olduğunu ve savcıların tavsiyeleri doğrultusunda bu soruşturmayı açmaya karar verdiklerini açıklamıştı. Kardinal Pell ise suçsuz olduğunu ve kendini savunmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etmişti.

Avustralya polisinin şikayetçiler ve görgü tanıklarının ifadelerini aldığı kapsamlı soruşturma dosyası Melbourne sulh hâkimi Belinda Wallington’a teslim edildi. Geçtiğimiz Mart ayı boyunca ise Hâkim Wallington, şikayetçi ve görgü tanıklarını mahkemeye davet ederek ifadelerini bizzat kendisi dinledi. Geçtiğimiz Salı günü, Hâkim Wallington son kararını verdi. Kardinal Pell’e yöneltilen suçlamaların yarısını düşüren hâkim, yine de Pell’in yargılanmasını gerektirecek kadar kanıt olduğuna ve kardinalin birden fazla suçlamadan yargılanmasına karar verdi. Hâkim Wallington’ın düşürmediği suçlamalar arasında 70li yıllarda Victoria’daki bir yüzme havuzunda ve Pell’in Melbourne şehrinin başpiskoposu olduğu 90lı yıllarda bir kilisede yaşandığı iddia edilen cinsel istismar olayları mevcut.

Kararın açıklanması üzerine mahkeme salonunda “not guilty!” (suçsuz!) diye bağıran kardinalin avukat ekibi, mahkemenin bitmesinden kısa bir süre sonra Kardinal Pell’in suçsuzluğunu ispat edeceklerine dair bir bildiri yayınladı; “Kardinal Pell, kendisine yönetilen suçlamalara karşı savunmasını yapacak. Avustralya ve dünyanın her tarafından gelen destek mesajları için teşekkür ediyor”.

Mahkeme kararının ardından Vatikan da Pell’e destek mesajı yayınladı. Mahkemenin verdiği kararın ve süreç boyunca ki tavrının “not edildiğinin” vurgulandığı açıklamada, Papa Fransuva’nın Kardinal Pell’in suçlamalara karşı savunmasını yapması için geçen yıl verdiği iznin hala geçerli olduğu da belirtildi. Papa Fransuva, Pell’in hiçbir süphe bırakmadan suçsuzluğunu ispatlayacağına inanıyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.