Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1140 ekonomist Trump’ı yeni bir “Büyük Buhran” tehlikesine karşı uyardı

ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ekonomi politikalarını ülkeyi “Büyük Buhran”a götüren hatalara benzeten 1000’in üzerinde ekonomist başkana bir mektup yazdı. 14 Nobel ödülü sahibi ekonomistin de aralarında bulunduğu 1.140 ekonomist mektupta Trump’ın çelik ve alüminyum ihracatına getirdiği kısıtlamaları eleştiriyor.
Mektupta, 1930 yılında, 1028 ekonomistin Kongre’yi korumacı Smoot-Hawley Gümrük Vergisi’ni reddetmeye davet etmesi hatırlatılıyor. Ticaret kanunundaki bu değişiklik, “Büyük Buhran”ı tetikleyen en önemli olaylardan biri olarak görülüyor. Eski başkan Ronald Reagan’ın bütçe direktörü James Miller, Barack Obama’nın ekonomi danışmanlarından Jason Furman, Nobel ödüllü ekonomistler Ivin Roth, Richard Thaler, Oliver Hart, Roger Myerson ve James Hackson’ın da altına imza koydukları mektupta şu ifadeler yer alıyor:
“Bugün Amerikan vatandaşları yeni korumacı tedbirlerle karşı karşıya. Bunlar içinde ticaret anlaşmalarından çekilme, ticaret dengesizliklerine çare olarak yanlış yönlendirilmiş çağrılar, çelik ve alüminyuma ihtiyaç duyan Amerikan imalatçılara rağmen getirilen ek vergiler bulunuyor. 1930 yılında Kongre, ekonomistlerin tavsiyesini kabul etmemiş ve ülke bunun bedelini ödemişti. Ekonomistler olarak sizi bu hatayı tekrarlamamanız için uyarıyoruz. 1930’dan bu yana birçok şey değişti, ticaret ekonomimiz için çok daha önemli. Ancak temel ekonomi prensipleri halen önemini koruyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.