Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’nın en büyük özel bankasında gözaltı skandalı

Venezuela’nın hızla değer kaybeden bolivar para birimine karşı oluşan “saldırılar” nedeniyle, ülkenin en büyük özel bankası Banesco’daki 11 üst düzey yönetici hakkında gözaltı kararı alındı.

Ülke çapında 8 milyondan fazla müşteriye hizmet veren Banesco, bankanın başkanı Juan Carlos Escotet’e göre, pazarın yaklaşık yüzde 24’ünü kontrol etmekte.

Özel bankanın yönetim kurulu üyeleri, şüpheli hesapları tartışmak üzere Venezuela banka gözetim kurulu ile yaptığı görüşme sonrasında, Çarşamba günü askeri polis tarafından gözaltına alındı.

Petrol zengini olan Venezuela, hiperinflasyon ve para birimi bolivar’ın çökmesi yüzünden alt üst olmuş durumda. Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro bu sorunları bir “ekonomik savaşına” bağlıyor, ancak eleştirmenler, başarısız sosyalist politikalarını suçluyorlar.

Başsavcı Tarek Saab, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada gözaltı kararını ve hükümetin, bankanın faaliyetlerine devam edebilmesini sağlamak için planladığı geçici devir teslimini doğruladı.

Hükümet, bankaya yapılan müdahalenin mali suçları “temizlemeyi” amaçladığını söyledi. Bankaya yapılacak olan müdahale esnasında, yönetim kuruluna Maliye Bakan Yardımcısı Yomana Koteich başkanlık edecek.

Saab, “Hedefimiz, ülkeye yatırım yapmak isteyenlerin güvenini yeniden kazanmaktır. Hiç kimse, bankacı ya da büyük iş adamı, adalete hesap vermeden bu şekilde davranamaz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.