Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftasonunda Moskova ve Paris’te ‘diktatörler’ protesto edildi, Londra’da aşırı sağcılar ifade özgürlüğü istedi

Haftasonunda Moskova ve Paris’te ‘diktatörler’ protesto edilirken, İngiltere’nin başkenti Londra’da da aşırı sağcılar ‘ifade özgürlüğü’ için sokağa çıktı.

18 Mart’taki seçimlerde yeniden Devlet Başkanı seçilen Vladimir Putin’in bugünkü (7 Mayıs) yemin töreni öncesinde, Rusya’nın farklı şehirlerinde protesto gösterileri vardı. Güvenlik güçleri Moskova ve St. Petersburg’daki gösterilere izinsiz yapıldığı gerekçesiyle müdahale etti. Aralarında çocukların da bulunduğu 2000 civarında kişi kısa süreler için gözaltına alındı.

Moskova’da gözaltına alınanlar arasında muhalif aktivist, blog yazarı ve avukat Aleksey Navalniy de vardı. Navalniy Pazar günü serbest bırakıldı.

https://twitter.com/KevinRothrock/status/992731051133931521

2000-2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı, 2008-2012 arasında başbakanlık yapan Putin 2012’de yine devlet başkanı seçilmişti. Bu makamın görev süresini altı yıla çıkaran Rus lider, son seçimlerde de halktan onay alınca, 2024 yılına kadar Kremlin’den ülkeyi yönetmeye devam edecek.

https://twitter.com/SputnikInt/status/993412132384509952

Yani Rusya’da Putin’in iktidarı toplam 24 yılı bulacak. Nitekim haftasonundaki gösterilerde bu uzun iktidar süresi ‘O Çar değil’ ve ‘diktator’ sloganları ile protesto edildi.

Cumartesi günü Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan göstericiler ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iktidardaki bir yılını Fransızca’da hem kutlama hem de zarar verme anlamına gelen ‘fête’ sözcüğünün çifte anlamından yararlanarak, ‘fête a Macron’ partisi yaptılar. Macron’un ‘yumuşak güç kullanan bir diktator’ olduğunu savunan göstericiler, devleti küçütmeye yönelik reformları protesto ettiler.

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Pazar günü binlerce kişi aşırı sağcı siyasetçilerden Tommy Robinson’ın Twitter’da yasaklanmasını protesto etti. Robinson, twitter’daki ‘İslam insanları öldürmeye teşvik ediyor’ paylaşımı nedeniyle nefret söyleminde bulunduğu için sosyal paylaşım sitesi tarafından yasaklanmıştı. İngiltere’de ifade özgürlüğünün geleneksel simgesi olarak görülen Hyde Park’taki ‘Konuşmacının Kürsüsü’ne yürüyen Robinson destekçileri sansür mağdurları olduklarını savunarak ‘beyaz, Hristiyan kültürüne’ yönelik saldırıları protesto ettiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.