Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en genç milyarderlerinin servetinin arkasındaki Nazi geçmişi

Nazi Almanyası’nda şirketlerini Nazi hükümetinin hizmetine açarak zengin olan Friedrich Flick’in torunları, 18 yaşlarını doldurdukları gün dudak uçuklatan bir servete kavuştular.
 
Genç kuşak ikizler Viktoria-Katharina Flick ve Karl-Friedrich Flick’in dedeleri Friedrich Flick’in en zirve döneminde holdingi 330 şirket barındırıyor ve 300 bin çalışanla pek çok farklı sektörde hizmet veriyordu. 1972 yılında öldüğünde Batı Almanya’nın en zengini, dünyanınsa sayılı milyarderlerindendi. Demir çelik, kömür, sigorta, kağıt, tekstil, kimyevi ürünler ve daha çok pek çok sektör ve sanayide Almanya’nın en önde gelen gücü olan Flick’in şirketleri arasında Daimler-Benz de var.
Resim1
Friedrich Flick Nazi mitinginde
Flick Ailesinin Nazi geçmişi
 
1920’lerde kurulan Flick Grubu, iki dünya savaşı arasında ülkenin girdiği yeniden yapılanma döneminde, pek çok alanda yaptığı yatırımlarla Almanya’nın en büyük birkaç holdingi arasına girdi, özellikle demir-çelik, kömür ve imalat fabrikaları tüm ülkeye yayılmıştı.
2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının işgal ettiği bölgelerdeki fabrikalara el koyarak gerçek bir imparatorluk kurdu. 3. Reich döneminde dev savaş endüstrisinin gelişmesinde Hitler’in beklediği görevi üstlenen Alman holdinglerin de biri oldu.

Naziler tarafından kendisine toplama kamplarından ve hapishanelerden iş gücü temin ediliyordu. Yahudiler, politik muhalifler, savaş tutsakları, çingeneler, lgbt bireylerden 40 bine yakını, Almanya’dan Rusya’ya uzanan bir coğrafyada insanlık dışı çalışma şartlarında, Flick fabrikalarında öldü.

resim 2
Friedrich Flick Nuremberg Mahkemesi’nde
Savaş sonrasında Nuremberg Savaş Suçları Mahkemesi’nce yargılanan ünlü 22 savaş suçlusundan biri olan Flick 7 yıla mahkum edilmesine rağmen daha sonra cezası 5 seneye düşürüldü ve üç sene sonra da Amerikan Yüksek Komisyonu tarafından çıkarılan af ile tahliye edildi. İçeride geçirdiği yıllarda işlerini yönetmeye devam eden Flick çıktığında yeni stratejiler ve fikirlerle iş dünyasına yeniden hızlı bir giriş yaptı. Batı Almanya’da mal varlığına ve şirketlerine dokunulmayan Flick’in Doğu Almanya’daki tüm fabrikalarına el konuldu. 

İşte bu dev servet ile beraber ikizlere karanlık bir tarih de bırakmış dedeleri. İkizlerin, 2 üvey kardeşi daha bulunuyor, onların da bireysel servetleri 1.8 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

resim 3
Genç milyarderler
Avusturya’da yaşayan ikizler lüks içerisinde bir hayat sürüyor. 13 yaşında aile evinden kendi villalarına geçmişler. Ayrıca kendi kulüpleri ve tenis kortları var. 

Nazi Almanyası’ndan günümüze bazı işbirlikçi şirketler

IBM

Amerikan şirketi olan IBM ABD savaşa dahil olduktan sonra dahi Nazi Almanyası’yla olan iş ilişkilerini kesmedi. Savaş sonrasında hakkında soruşturma açılan şirket ile ilgili o dönemde gerekli kanıt olmadığı sebebiyle hiçbir işlem yapılmadı. Günümüzde IBM işlediği savaş suçlarını halen kabul etmiyor.

Volkswagen
Hitler’in insiyatifi ile kurulan otomobil şirketi, Alman oto endüstrisini hareketlendirmesi için düşünülmüştü. Almanya savaşa girmeden üretime giremeyen Volkswagen, savaşla beraber askeri araç üretimine başladı ve fabrikalarında binlerce savaş tutsağını çalıştırdı.
resim 4
Hitler 50. yaşgünününde hediye edilen Volkswagen
 
Hugo Boss

Kendisi de Nazi Partisi üyesi olan kurucu Hugo Boss SS muhafızlarının, nazi gençlik kollarının üniformalarını üretiyordu. Ayrıca tüm parti üyelerinin sahip olduğu kahverengi gömlek de yine Hugo Boss etiketliydi.

resim 5
Hugo Boss üniformalar

BMW

BMW’nin kurucusu Günther Quandt, Nazi partisi üyelerindendi. Savaş döneminde Nazi rejimi için silah ve askeri techizat üreten firma, fabrikalarında 50 bin savaş tutuklusu ve toplama kamplarından gelen Yahudi işçileri çalıştırdı.

Siemens

Auschwitz toplama kampının içerisinde dahi üretim yapan Alman teknoloji devi Siemens, savaş techizatı ürettiği fabrikalarda binlerce Yahudi işçi çalıştırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.