Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Başsavcısı Schneiderman: Cinsel taciz karşıtı bilinirdi, dört kadının cinsel şiddet suçlaması üzerine istifa etti

Amerika Birleşik Devletleri’nde cinsel tacize karşı kadınların başlattığı #Ben-De (#MeToo) hareketinin destekçilerinden, New York Eyaleti Başsavcısı Eric T. Schneiderman, geçmişte beraber olduğu dört kadın tarafından fiziksel şiddet uygulamakla suçlanınca görevinden istifa etmek zorunda kaldı. New Yorker dergisine konuşan kadınlar, Schneiderman’ın kendilerini tokatlayıp boğazlarını sıktığını ve maruz kaldıkları şiddet nedeniyle tedavi gördüklerini anlatmışlar. İçlerinden isimlerinin yayınlanmasına izin veren ikisi, Manning Barish ile Tanya Selvaratnam, Schneiderman’ın genellikle alkol aldıktan sonra ve cinsel ilişki öncesinde şiddete başvurduğunu söylüyor.

63 yaşındaki Schneiderman ise, suçlamaları reddediyor: “özel ilişkilerin mahremiyeti içinde, rızaya dayalı olarak belli roller üstlendik. Kimseye rızası olmaksızın şiddet uygulamadım, cinsel ilişkide bulunmadım.”

Tanya Selveratnam, haberin yayınlanması ardından basın mensuplarına yolladığı açıklamada, New Yorker dergisi sayesinde kendisinden başsavcının kendisinden önceki sevgililerinin de benzer muameleye maruz kaldığını öğrendiğini ve gelecekte onunla ilişki kurması muhtemel kadınları korumak için konuşmayı kabul ettiğini söylüyor. Manning Barish de, Twitter hesabından “kızı ve diğer kadınlar için sessiz kalamıyacağını anladığını” yazmıştı.

Eric T. Schneiderman 2017’den bu yana Başkan Trump’ın çeşitli icraatlarını dava konusu yaparak ülke çapında ün kazanmıştı. Eski başsavcı onlarca kadın tarafından cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’ın şirketi aleyhinde de dava açmış, #Ben-De Hareketi’ne katılan kadınları hukuki yollara başvurmaları için cesaretlendiren açıklamalarıyla dikkat çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.