Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in Batı’ya açılan penceresi: Almanya’nın eski şansölyesi Gerhard Schröder

Pazartesi günü dördüncü başkanlık dönemine başlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yemin törenine katılanlar arasında Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder de bulunuyordu. 1998-2005 arasında Almanya’da başbakanlık koltuğunda oturan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Schröder, törende en ön saflarda yer alan konuklardandı.

Yemin töreni sırasında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun önünde ve Ortodoks Patriği Kirill ile Rusya Başbakanı Aleksandr Medvedev’in ortasında oturan Schröder’in Putin ile uzun yıllara dayanan bu yakınlığı ve Rus petrol şirketi Rosneft’te görev alması ise Almanya’da tepki topluyor. Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir, Schröder’i “Putin’in propagandacısı” olarak tanımlarken, Avrupa Parlamentosu’ndaki Alman vekillerden Elmar Brok, eski bir Almanya başbakanın, şu anda Putin’in çıkarlarını savunmasını “skandal” olarak niteledi.

Almanya’nın halihazırdaki başbakanı Angela Merkel ise Schröder’in Rusya’da işe başlamasını “Schröder’in yaptığı şeyi doğru bulmuyorum” diyerek eleştirmişti.

Schröder’i eleştirenler arasında Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin de vardı. Schröder’i “Putin’in dünyadaki en önemli lobicisi” olarak niteleyen Klimkin, Kırım’ın ilhakı sonrası Rusya’ya uygulanan yaptırımları hatırlatarak; “yaptırımlar sadece Rus devlet görevlileri ve devlet şirketleri için değil, Putin’in Rusya dışındaki projelerini yürütenleri de kapsadığı unutulmamalı diyerek, Avrupa Birliği’ni (AB) Schröder’e karşı bir tavır takınmaya çağırdı.

Der Spiegel haber portalında yer alan yorumda ise Schröder’in Rusya ve Putin ile olan iş ve dostluk bağlantılarının hem Alman kamuoyunu, hem de Schröder’in partisi SPD’yi ikiye böldüğünün altı çizildi.  Christina Hebel imzalı yorumda; Alman kamuoyunun bir kısmının, Putin gibi otokrat bir liderle olan samimi dostluğu nedeniyle Schröder’i eleştirdiği, içlerinde özellikle iş dünyasından isimlerin olduğu bir kısmının ise, yaptırımlardan etkilenen Rus-Alman ekonomik işbirliğinin düzeltilmesi yolunda Schröder’in önemli bir aktör olduğu / olabileceğinin düşünüldüğü vurgulandı.

Eski başbakan Schröder ise kendisine yöneltilen eleştirilere aldırış etmiyor. Schröder, yöneltilen suçlamaları; “bu benim hayatım, kararlarımı ben veririm, Alman basını değil” diyerek cevaplıyor.

Başbakanlıktan ayrıldığı 2005 yılından bu yana Rusya’nın Gazprom şirketinde görev alan Schröder’in geçtiğimiz yıl yönetim kurulunda danışman olarak işe başladığı devlet şirketi Rosneft, Batılı ülkelerin yaptırım listesinde yer alıyor.

Almanya eski başbakanının ismi geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de yeniden gündeme gelmişti. Schröder’in, Almanya Başbakanı Merkel’in izniyle ve bilgisi dahilinde kamuoyunda “Büyükada davası” olarak bilinen dava kapsamında tutuklu bulunan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile “gizlice” görüştüğü iddiaları basına yansımıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.