Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

17 yıl aradan sonra Arjantin, IMF’yi yardıma çağırdı

Arjantin’de Mauricio Macri hükümeti ekonomik bir krizin gelmesinden korktuğu için IMF’yi yardıma çağırdı.

Arjantin’de hükümet yeni bir ekonomik krizden kaçınmak için her ne pahasına olursa olsun elinden geleni yapacağını ifade etti. Bu yüzden 17 yıl aradan sonra IMF’yi yardıma çağırdı. 17 yıl önce IMF’ye ödenemeyen borç ulusal bir travma haline gelmişti.

Ulusal para birimi peso hızla değer kaybederken, Başkan Mauricio Macri ülke tarihinde yaşanan krizlerden kaçınmak için IMF’den yardım talep edildiğini ifade etti. Peso geçtiğimiz yıldan bu yana % 18 değer kaybetti. Arjantin Merkez Bankası bunu engellemek için geçtiğimiz yıldan bu yana faiz oranlarını üç kez yükseltti. Son olarak faiz oranını % 40 olarak sabitledi ancak peso yine de değer kaybetmeye devam etti ve ediyor. Bunun sebebinin küresel anlamda doların değer kazanması olduğu biliniyor. Tüm bunlar aynı zamanda enflasyonun hızla yükselmesine de sebep oluyor (halihazırda enflasyon % 20’yi geçmiş durumda).

Arjantin, IMF’den esnek kredi talep ediyor. Bu geçmişte olduğu gibi belirli bir yardım planı çerçevesinde değil bir önlem olarak talep ediliyor. Bu yönde IMF bugüne kadar Polonya, Meksika ve Kolombiya’ya borç vermiş durumda. Talep edilen borcun 30 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.

Liberal ve piyasacı görüşleriyle bilinen Başkan Macri, selefi Cristina Kirschner’in ekonomi politikasını popülist olmakla suçluyordu. Macrin’in vaatlerinden biri de Arjantin ile piyasaları yeniden yakınlaştırmaktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.