Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump’ın avukatı Cohen, Rus oligarktan 500 bin dolar almış

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kara kutusu” olarak nitelenen özel avukatı Michael Cohen’in 2016’daki Başkanlık seçimleri ertesinde bir Rus oligarkın denetimindeki şirketten en az yarım milyon dolar aldığı ileri sürüldü.

Haberin kaynağı, Trump ile mahkemelik olan porno yıldızı Stormy Daniels’in avukatı Michael Avenatti. Ödeme, Columbus Nova adlı bir yatırım şirketi tarafından, seçimden hemen sonra, Cohen’in kullandığı paravan şirketlerden birine –Cohen’in Trump’la ilişkisi konusunda sessiz kalması için Stormy Daniels’e 130 bin dolar ödediği şirkete- yatırılmış. Columbus Nova, ABD’nin son yaptırım listesinde adı bulunan Rusya’nın en zengin işadamlarından Viktor Vekselberg’in sahibi olduğu Renova Group’un iştiraklerinden. Şirket Washington Post’a açıklama yollayarak Cohen’i 2017’de “emlak piyasına girmek için olası sermaye kaynaklarını ve yatırım olanaklarını araştırmak üzere” tuttuklarını ancak sonradan vazgeçtiklerini belirtmiş. Bu arada, Columbus Nova’nın genel müdürü Andrew Intrater de geçen yıl Ocak ayında Başkan Trump’ın yemin töreni için açılan bağış fonuna 250 bin dolar, yeniden seçim kampanyası için açılan fona da 35 bin dolar bağış yapmış.

Rusya’nın en zengin 9. Kişisi Viktor Vekselberg’e gelince. Onun da, Trump’ın Rusya ile ilişkileri araştıran özel savcı Robert Mueller tarafından sorgulandığı ve kendisine özellikle Cohen’e yapılan ödemelerin sorulduğu bildiriliyor.

Enerji, ağır sanayi ve finans sektörlerinde iş yapan Renova Group!un sahibi 6 Vekselberg geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından devlet nişanına layık görülmüştü. Vekselberg ayrıca, 2015 Aralık yılında, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik danışmanı Michael Flynn’ın ile Putin’in de katıldığı Russia Today televizyonunun yıl dönümü kutlamalarının davetlileri arasındaymış.

Bu arada Trump’ın başını ağrıtabilecek bir başka durum da, Cohen’in bir diğer paravan
şirketi, Essential Danışmanlık üzerinden kazandığı paralar olabilir. Zira Essential
Danışmanlık aralarında İsviçre’nin farmakoloji devi Novartis ve AT&T gibi firmaların da bulunduğu çeşitli büyük şirketlerden, 2016-2018 yılları arasında tam 4 milyon dolar almış. AT&T, 200 bin dolarlık ödemenin karşılığında aldıkları hizmeti, “yeni yönetimi daha iyi anlamamızı” sağladılar sözleriyle açıklıyor. Yorumcular ise, Cohen’in paraları, Trump’ın adını kullanarak kendisi için mi kazandığının ya da Trump ile mi paylaştığının anlaşılmasının önemli olacağına dikkat çekiyorlar. New Yorker dergisi, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI)’ın geçen ay Michael Cohen’in ofisi ve evine baskın düzenleyerek evraklarına el koymasını, “Trump için sonun başlangıcı olabilecek bir gelişme” olarak değerlendirmişti.

Medyascope.tv’de Türkçe’siyle aktardığımız haberde, Trump’ın tüm ‘kirli, karanlık’ bağlantıları için Cohen’in kilit isim olduğu iddia edilmişti. Son haberler derginin haksız olmadığına işaret ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.