Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşkenceyle suçlanan Gina Haspel’ın CIA başkanlığı tartışılıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın CIA başkanlığı için aday gösterdiği Gina Haspel, bugün kendisi hakkında Senato’da yapılacak oylamaya hazırlanıyor. Gina Haspel göreve gelebilmek için Senato’dan onay almak zorunda. CIA başkanlığını vekâleten yürüten ve bu görevdeki ilk kadın olan Haspel, geçmişte CIA’in işkence niteliğindeki sorgu tekniklerini kullanmış olmakla suçlanıyor.

Yıllardır CIA’in bir parçası olan Gina Haspel’le ilgili tartışmalar, Senato’da yapılacak oturumdan önce alevlendi. 33 yıldır CIA’de olan Gina Haspel, özellikle 11 Eylül sonrası yapılan sorgulamalarda üstlendiği görevlere ilişkin suçlanıyor. Haspel, 2002 yılında Tayland’da mahkumların işkenceye maruz kaldığı gizli bir hapishaneyi yönetti. Sonrasındaki iki yıl boyunca CIA’in terörle mücadele bölümü için çalıştı. Haspel’le ilgili yapılan bir başka suçlama ise, 2005 yılında şefinin yerine sorgular sırasında çekilen 100 kadar video kaydının silinmesi emrini imzalamış olması.

3022

Senatörler, Haspel’in geçmişiyle ilgili CIA’den şeffaflık talep etti. Fakat Haspel’le ilgili ortaya çıkarılacak belgeler, daha fazla soru işaretine de sebep olabilir.  New York Times’ın haberine göre, Beyaz Saray’da ortaya çıkan belgelerde CIA’nin iç mesajlaşma sisteminde Haspel’in CIA’in sorgu tekniklerine itiraz etmediği görünüyor. Haspel’in suçlandığı işkence yöntemleri arasında, sorgulanan kişiye boğuluyormuş hissi veren “waterboarding” de var.

Hakkındaki iddialar sonrası Haspel’in geri çekilmeyi teklif ettiği fakat kalmaya ikna edildiği açıklandı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Haspel’in “CIA’in bütünlüğünün bozulmaması için elinden geleni yaptığını, adaylığının CIA için tehlike oluşturması durumunda CIA’i korumak için her şeyi yapmaya hazır olduğunu” söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Aynı zamanda Haspel Amerikalıların güvenliğini korumak için her şeyi yapmak istiyor. Bu yüzden CIA’in yeni lideri olmak için onaylanma sürecine katılacak”.

_101227505_hi046620685

Haspel’i desteklemek için Başkan Trump da bir tweet attı: “CIA başkanlığı için saygıdeğer adayım Gina Haspel, teröristlere karşı fazla sert olduğu topa tutuldu”.

Haspel’le ilgili Senato’da yapılacak oylamada, Haspel’in çıkışını Bush yönetiminin istihbarat servislerindeki “terörle mücadele”sinin sınırlarının tahmin edilemez olduğunun kanıtı olarak gören insan hakları aktivistlerinin protestolarına odaklanılacak. Haspel’in geçmiş hatalarından ders aldığını, gelecekte “waterboarding”, uykudan mahrum bırakma veya diğer işkence yöntemlerini kullanmayacağını söylemesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.