Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in en önemli iş insanlarından birine yolsuzluktan 18 yıl hapis cezası verildi, milyar dolarlık mal varlığına el konuldu

Çin’in dev holdinglerinden Angbang Grubu’nun eski yönetim kurulu başkanı Wu Xiaohui dolandırıcılık ve zimmetine para geçirmekten 18 yıl hapis ile cezalandırıldı. 

Aynı zamanda Wu’nun 1.7 milyar dolarlık mal varlığına da el konuldu.

Resim 1 (2)
 
Angbang grubu dünyada tanınmaya, New York şehrinin ünlü oteli Waldorf Astoria’yı 2 milyar dolara satın alınca başlamıştı. Daha sonra şirket,  Strategic Hotels otel zinciri de dahil olmak üzere yurtdışında milyar dolar değerinde pek çok emlak alımı yaptı. 

Bu hızlı büyüme, yatırım ve borçlanma trendine Çin Devleti geçen Şubat ayında dur demiş ve şirkete el konulmuştu. 

Karar, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in göreve gelişiyle beraber başlattığı yolsuzlukla mücadeledenin sonuçlarından biri olarak ya da Çin’de hükümetin kontrolü dışında yurtdışına açılan ve Waldorf Astoria gibi dev alımlarla global olarak ses getiren şirket ve yöneticileri yeniden yörüngeye oturtma çabası olarak görülebilir. 

Yurtdışı yatırımları, dünyanın 2. büyük ekonomisi olan Çin’in kapitalizmin büyük oyuncularından biri olma yönündeki hamleleri. Fakt devlet borçlanma çizgisinin yükselmesinden ve ekonomik krize yol açmasından korkuluyor.
 
Çin’in eski başkanlarından Deng Şiaoping’in kızıyla evli olan Wu, son 30 senedir Çin iş dünyasının en önemli figürlerinden olsa da üzerindeki koruma kalkanı, yeni başkan Şi Cinping hükümeti ile kalkmış gözüküyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.