Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya’da 61 yıldır ülkeyi yöneten iktidar bloku sandıkta yenildi

Eski Başbakan Mahathir Muhammed’in başında olduğu muhalefet koalisyonu, Malezya’da yapılan genel seçimleri kazanarak hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısına ulaştı.

1981–2003 yılları arası başbakan olarak görev yapan 92 yaşındaki Mahathir, ülke bağımsızlığını kazandığından beri, yani 60 yılı aşkın süredir iktidarda olan Barisan Nasional (BN) koalisyonunu da sandıkta devirmiş oldu.

Dünyanın seçimle başa gelen en yaşlı lideri olan Mahathir, başbakanlığı zamanında yardımcılarından biri olan iktidar koalisyonu lideri Necib Rezak’ın akıl hocası olarak biliniyordu.

b26b2738-534a-11e8-a252-5c54534dd764_1320x770_043730
Seçimi kazanan Mahathir Muhammed’in destekçileri başkent Kuala Lumpur sokaklarında

Necip Rezak liderliğindeki koalisyon son yıllarda artan yolsuzluk iddialarıyla halkın desteğini kaybetmeye başlamıştı. Necib Rezak, 2009’da kurduğu 1MDB adlı devlet yatırım fonundan zimmetine 700 milyon dolar geçirmekle suçlanmıştı. İddiaları reddeden Necip Rezak hakkındaki suçlamalar daha sonra yetkili makamlar tarafından düşürüldü.

İddialar üzerine Mahathir, eski bir başbakan olarak yer aldığı ve Necib Rezak’ın akıl hocası olarak desteğini sürdürdüğü koalisyondan 2016 yılında ayrıldı. Mahathir bu kararı için, “yolsuzluğu destekliyor gibi görünen bir partiyle ilişkilendirilmekten duyduğu utancı” gerekçe göstermişti.

İktidar koalisyonu BN’den uzaklaşan Mahathir, 2013 seçimlerinden sonra popülaritesini arttıran muhalefet lideri Enver İbrahim’in koalisyonuna katıldı. Enver İbrahim, 2015’te “eşcinsel ilişki” suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İbrahim suçlamaları “siyasi karalama kampanyası” olarak nitelendirmişti.

malezya-da-secimi-muhalefet-ittifaki-kazandi-3-10834600_o
Daha sonra muhalefete katılan Mahathir Muhammed, bir zamanlar akıl hocalığı yaptığı iktidar koalisyonu lideri Necip Rezak ile

Mahathir-Enver İbrahim koalisyonu, son yıllarda artan yolsuzluk suçlamaları ve ekonomideki kötü gidişin gündelik hayata yansımaları sonucunda halkın desteğini kazansa da 60 yılı aşkın süredir ülkeyi yöneten iktidar koalisyonuna karşı böyle bir seçim zaferini kimse beklemiyordu. Seçimleri kazanması durumunda Enver İbrahim’e başkanlık affı çıkarma sözü veren Mahathir daha sonra başbakanlığı da ona bırakacağını belirtmişti.

22 yıllık başbakanlığı süresince ülkeyi “demir yumruk” ile yönettiği gerekçesiyle birçok kesimin şüpheyle baktığı Mahathir, gazetecilere verdiği demeçte, “intikam arayışında değiliz, hukukun üstünlüğünü yeniden inşa etmek istiyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.