Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Theresa May, CIA’in gizli işkencehanesine yolladıkları Libyalı çiftten bizzat özür diledi

İngiltere Amerikan Gizli İstihbarat Servisi CIA’in yasadışı adam kaçırma operasyonlarına verdiği destek nedeniyle, ilk kez bir mağdurdan özür diledi. İngiltere Başbakanı Theresa May, 2004 yılında Tayland’da CIA tarafından El Kaide zanlısı olduğu gerekçesiyle kaçırılan Abdülhekim Belhaç ve eşi Fatima Budçar’a bir mektup yollayarak, bu yasadışı operasyonda İngiliz İstihbarat Servisi MI6’in oynadığı rol için özür diledi.

Belhaç ve eşi, ABD’nin 11 Eylül saldırıları sonrasında terörle savaş adı altında çeşitli ülkelerde yürüttüğü örtük operasyonlar çerçevesinde işkence altında sorgulamak için kaçırıp, uçuş bildirimi yapılmayan “hayalet uçaklarla” Guantanamo Üssü’ne ya da işkence görmelerine izin verilen diğer ülkelere götürdüğü mağdurlar arasındaydı.

Adını Libya’da Muammer Kaddafi’yi deviren muhalif gruplardan birinin komutanı olarak duyuran Abdülhekim Belhaç, 80’li yıllarda Afganistan’da Sovyet işgaline karşı savaşmış, ardından da rejime muhalif Libya İslami Savaş Grubu’nu kurmuştu.

2004’te İngiltere’ye iltica başvurusu yapmaya hazırlanan Belhaç ve eşinin Tayland’a olduğunu MI6’in istihbarat desteği ile öğrenen CIA, çifti kaçırıp işkence altında sorguladıktan sonra Libya’ya, Muammer Kaddafi rejimine teslim etmişti. CIA tarafından alıkonduğunda hamile olan Fatima Budçar, doğumdan kısa süre önce serbest bırakılırken, Abdülhekim Belhaç 2010 sonuna kadar hapishanede kalmıştı. Belhaç, Kaddafi’nin devrilip öldürülmesiyle sonuçlanan iç savaş sürecinde ise Trablus’u ele geçiren komutan olarak adını duyurdu. İngiltere, halen Libya’da İslamcı Vatan Partisi’nin lideri olan Belhaç ve eşine 500 bin Sterlin tazminat da ödeyecek.

Wikileaks’in 2011 yılında yayınladığı Amerikan elçiliklerindeki yazışmalarda, Türkiye’nin de ABD’nin “hayalet uçakları”na iniş izni veren ülkeler arasında olduğunu ortaya koymuştu. Türkiye daha önce Belhaç için koyduğu ülkeye giriş yasağını ise 2016 yılında kaldırmıştı.  Guardian gazetesi Theresa May’in özür mektubunun Belhaç’a İstanbul’da İngiltere Büyükelçisi tarafından elden teslim edildiğini yazdıBelhaç’ın eşi ve oğlunun ise, May’in özür mektubunun okunduğu parlamento oturumuna katılmak üzere İngiltere’de olduğu bildirildi.    

Abdülhekim Belhaç'a May'in özür mektubu İngiltere'nin İstanbul başkonsolosluğunda İngiltere Büyükelçisi tarafından teslim edildi.
Abdülhekim Belhaç’a May’in özür mektubu İngiltere’nin İstanbul başkonsolosluğunda İngiltere Büyükelçisi tarafından teslim edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.