Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1955’den bu yana kan veren Avustralyalı, 2.4 milyon bebeğin hayatını kurtardı

81 yaşındaki Avustralyalı James Harrison, ilk kan bağışı yaptığında 18 yaşındaydı, bundan 4 sene önce geçirdiği hastalık süresince 3 ay hastanede yatmış bir akciğerini kaybetmişti ve kendisine 13 torba kan bağışı yapılmıştı. Bu iyiliği unutmayan Harrison, 18 yaşına basıp kan vermeye hak kazandıktan sonra düzenli olarak kan vermeye başladı.

O dönemde Avustralya’da birçok kadın düşük yapmakta ve bebeklerini kaybetmekteydi. Bu doktorların anlam vermediği vakalara 1960’ların ortasında Rhesus hastalığı teşhisi konuldu. 

Rhesus, annenin bağışıklık sisteminin doğmamış cenin hücrelerini düşman olarak algılaması ve anne vücudunu korumak için bunlara saldırmasına sebep olan bir hastalık. Düşük yapmaya ve ciddi sakatlıklara sebep oluyor. Hastalığı tetikleyen hamile kadınların kanında Rhesus negatif (Rh-) faktörü bulunabilmesi. Rhesus hastalığı bebek için ölümcül ve annenin psikolojisi için çok zararlı, zira kendi vücudundaki antikorlar cenine saldırıyor. 

Avustralya’da ailelerin yüzde 17’sini etkileyen bu hastalığa James Harrison ve kanı derman olacaktı. Avustralya’nın kan veritabanında uygun bir donör arayan doktorlar James’in çok özel biri olduğunu fark ettiler. Ender görülen bir antikordan yapılmış plazmanın bebeklerin hayatını kurtarabileceği fikrini geliştiren bilim insanları, Harrison’a ulaştı. Çünkü muhtemelen gençken farklı insanlardan yapılan kan nakilleri sonucunda Harrison’ın kanında Rhesus’un antikoru bulunuyordu.

1967’de doktorlar Harrison’dan yardım isteyip, binlerce ailenin onun kanına ihtiyacı olduğunu söylediklerinde ise Harrison 10 seneyi aşkındır kan bağışı yapan bir hayırseverdi ve programa katılmayı seve seve kabul etti. Hayırseverliğini övenlere ise “hayatta tek yeteneğim değerli bir kanımın olması” diyerek, hep mütevazı kaldı.

Resim 1
 
Aradan geçen 50 senede Harrison 1173 kere kan bağışı yaptı. Kanı tahmini sayılara göre 2.4 milyon bebeğin hayatını kurtardı veya sağlıklı doğmasında etken oldu. Bunlardan biri de kendi torunuydu. 
 
Altın kol 60 sene sonra emekli oldu
1173 kan bağışı dünya rekoru. Guinness Rekorlar kitabına da giren Harrison yaşı dolayısıyla artık doktorlar tarafından emekli edildi ancak rekoru ve kendisine takılan “altın kollu adam” lakabı uzun bir süre yaşayacak gibi gözüküyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.