Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

22. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

Kamera: Emrecan Kaya

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Türkiye’nin en prestijli tiyatro ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 14 Mayıs Pazartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Adaylar ve ödülleri kazananlar, içerisinde Candan Sabuncu, Çiçek Dilligil, Neslihan Yeldan, Selçuk Borak gibi usta tiyatrocuların bulunduğu toplam 33 jüri üyesinin değerlendirmesiyle belirlendi. Afife Tiyatro Ödüllerinin bu seneki sunucuları Engin Hepileri ve Ece Dizdar idi. Tören kaybettiğimiz usta isimlerin anıldığı “yitirdiklerimiz” bölümü ile başladı.

Screen Shot 2018-05-15 at 16.45.45

“Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet”

Şevket Çoruh’un 2017 yılında kendi imkanlarıyla açtığı Baba Sahne’ye üç ödül birden geldi. Haldun Dormen Özel Ödülü, Yılın En Başarılı Yönetmen Ödülü ve Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü Baba Sahne’ye gitti.

Şevket Çoruh ödül konuşmasında sanata yapılan baskıdan söz ederek “Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet” dedi. Bir sene içerisinde seyirci kitlelerinin 50.000’e yaklaştığını söyleyen Çoruh, Haldun Dormen’den bu özel ödülü almanın gurur verici olduğunu söyledi ve “Baskıya karşı özgür tiyatro. Yaşasın sanat, yaşasın tiyatro!” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Kentsel dönüşümden yana değil, sanatsal dönüşümden yana”

Murat Akkoyunlu Baba Sahne’nin sahnelediği oyun “Bir Baba Hamlet” ile Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülüne layık görüldü. Genç yazarların ve yönetmenlerin umut vaat ettiğinden söyleyen Akkoyunlu, “Kişisel paralarını kentsel dönüşümden yana değil, sanatsal dönüşümden yana kullandığı için Şevket Çoruh’a teşekkür ediyorum” dedi.

Yılın En Başarılı Yönetmen Ödülü yine Baba Sahne’ye gitti. Emrah Eren Bir Baba Hamlet oyunu ile En Başarılı Yönetmen Ödülü’nü alırken, AKM’nin yıkılmasına vurgu yaparak Baba Sahne’nin bu dönemde ne kadar değerli olduğunu söyledi.

Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Özlem Zeynep Dinsel

Yuva oyunu ile yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilen Özlem Zeynep Dinsel’e ödülünü Reha Özcan ve Günay Karacaoğlu verdi. Özlem Zeynep Dinsel adayların çok kuvvetli olduğunu bu yüzden bu ödülü beklemediğini söyledi. Bir kadın oyuncunun Afife Ödülünü almasının çok değerli olduğunu söyleyen Dinsel, kadınların öncüsü olduğunu vurguladı.

“Erkeklerden daha güçlü olduğunuz için teşekkür ederim”

Ali Yoğurtçuoğlu, Kayıp El oyunu ile Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu. Kayıp kesilmiş bir adamın trajikomik bir hikayesinin anlatıldığı oyunda uyuşturucu satıcı siyahi bir genci oynayan Yoğurtçuoğlu, bu ödüllerin kendisi için motive olduğunu söyledi. Sahnede sözlerini “Erkeklerden daha güçlü oldukları için kadın yönetmenlere, kadın akademisyenlere, kadın oyunculara teşekkür ederim” diyerek bitirdi.

Gecenin sonunda müzisyenler ve oyuncular sahnedeydi. Özge Borak ve babası Selçuk Borak ile sahne alırken, Afife Ödüllerinin kurucularından olan ve en büyük hayalinin gerçekleştiğini söyleyen Haldun Dormen öğrencileri ile Lüküs Hayat’ı söyledi. Gecenin sonu Fırat Tanış ve Levent Üzümcü’nün söylediği Zülfü Livaneli’nin Ey Özgürlük şarkısıyla bitti.

Ödül Listesi:

Yılın En Başarılı Oyunu

İstanbul Devlet Tiyatrosu – Romeo ve Juliet

Yılın En Başarılı Yönetmeni

Emrah Eren – Bir Baba Hamlet

Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu

Murat Akkoyunlu – Bir Baba Hamlet

Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu

Özlem Zeynep Dinsel – Yuva

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu

Ali Yoğurtçuoğlu – Kayıp El

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu

Canan Atalay – Mutluyduk Belki Bugüne Kadar

Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı

  1. Nurullah Tuncer – Romeo ve Juliet

Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı

Candan Seda Balaban – Hayvan Çiftliği

Yılın En Başarılı Sahne Müziği

Tolga Çebi – Nora – Bir Bebek Evi

Yılın En Başarılı Işık Tasarım

Akın Yılmaz – Bayrak

Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı

Erkan Akbulut – Dönüşüm

 

Özel Ödüller

Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü

Yücel Erten

Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü

Sami Berat Marçalı – Yuva

Haldun Dormen Özel Ödülü

Bir Baba Hamlet

Yapı Kredi Özel Ödülü

Tijen Par

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.