Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gürcistan’da, polislerin gece kulüplerine düzenlediği baskını protesto eden eylemciler, Başbakan’ın istifasını istedi

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bir grup eylemci, uyuşturucunun yasalaşması talebiyle yürüyüş yaptı.

Protestoların ardındaki aktivist örgüt White Noise ilk olarak 2013 yılında, Beka Tsikarishvili adlı vatandaşın, üzerinde yaklaşık 50 gram marihuana bulundurduğu için 8 yıl hapis cezası alması üzerine faaliyete geçmişti. Tsikarishvili, yargılamanın ardından yalnızca para cezası almış, bununla birlikte White Noise, benzer sebeplerle uzun süren ağır hapis cezalarına mahkum olan kişiler için destek arayışlarını sürdürmüştü.

Geçtiğimiz hafta sonu başlayan protestoların işaret fişeğini ateşleyen ise, polisin cuma günü, uyuşturucu aramak üzere 2 gece kulübüne baskın düzenlemesi oldu. Takip eden hafta sonu boyunca baskını protesto etmek için meydanlarda bir araya gelen kalabalık, Gürcistan Başbakanı’nın istifasını istedi.

Eylemciler, pazar günü, gecenin ilerleyen saatlerinde, uyuşturucunun yasalaşmasını istemeyen karşıt görüşlü siviller tarafından dağıtıldı. Bununla birlikte, Gürcistan hükümeti olası bir çatışmaya karşı önlemlerini arttırdı, şehrin sokaklarında TOMA’ları devreye soktu.

Eski Sovyet ülkelerinde halkın yönetimlere, çoğunlukla, liderlerin yolsuzluğa bulaşması ya da görev sürelerinin dolmasına rağmen iktidarda kalmakta ısrar etmesi gibi nedenlerle isyan ettiğini yazan gazete, bu durumun ‘yeni bir sokak hareketi türü’ olduğu yorumunda bulundu ve Shota Utiashvili adlı bir uzmanın görüşlerine yer verdi. Utiashvili, gece kulüplerine yapılan baskının yol açtığı tepkiyle ilgili olarak, “Bu, genç nesil. Cuma geceleri onlar için kutsal” yorumunda bulundu. Yetkililer ise, bu yıl içinde en az 5 kişinin aşırı dozdan öldüğünü belirterek kulüp baskınlarını savunuyor.

Gazete, yine Utiashvili’nin “Biz muhafazakar ve Hıristiyan bir halkız ve pek çoğumuz (uyuşturucuya karşı) daha sert politikalar geliştirilmesinden yana” sözlerinden hareketle, protestoların, White Noise grubunun ve verdikleri mücadelenin daha duyulur hale gelmesini sağladığı, bununla birlikte hareketin gençler arasında yaygınlaşmaktan henüz uzak olduğu yorumunda bulundu.

Eylemler, İçişleri Bakanı Giorgi Gakharia’nın polisin aşırı güç kullanımı nedeniyle vatandaşlardan özür dilemesi ve White Noise aktivistleriyle, ülkenin uyuşturucuyla mücadele politikalarını görüşeceği vaadinde bulunmasıyla birlikte şimdilik durulmuş görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.