Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda Rusya merkezli antivirüs uygulaması Kaspersky Lab’ın devlet kurumlarında kullanımını durdurdu

Hollanda Hükümeti, Rus hackerların ve Rusya’nın Hollanda’nın devlet sırlarına ulaşmaya çalışmasını sebep göstererek Moskova merkezli antivirüs programı üreticisi Kaspersky Lab’ın yazılımlarının devlet dairelerinde kullanımını durdurdu.

Adalet Bakanı Ferdiand Grapperhaus parlamentoya gönderdiği mektupta Kasperksky Lab ürünlerinin kullanımından vazgeçilmesinin tedbir amaçlı bir uygulama olduğunu söylerken, Hollandalı şirketlere de bu firmanın ürünlerinin kullanılmamasını tavsiye etti. Bakan ayrıca Moskova merkezli şirketin Rus yasalarına bağlı olmasının da veri güvenliğini zedelediğini ifade etti.

Kaspersky Lab, Amerika Birleşik Devletleri’nde de Rusya İstihbaratı ile ilişkisi olduğu iddiası ile son 2 yıldır soruşturuluyor. ABD Senatosu geçtiğimiz Ekim ayında bir genelge yayınlayarak Kaspersky yazılımlarının başta Amerikan İç Güvenlik Bürosu olmak üzere tüm devlet kurumlarında kullanımının durdurulması ve bilgisayarlardan silinmesini sağlamıştı.

Twitter da şirketin sosyal medya kullanım kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile Nisan ayından beri Kaspersky ürünlerinin reklamlarının ve tanıtımlarının yayınlanmasına izin vermiyor.

Kaspersky Lab’in kurucusu Eugene Kaspersky, Rusya İstihbaratı ile şirketinin hiç bir zaman, herhangi bir bağı olmadığını iddia ediyor. Kaspersky, istihbarat çalışmaları bahane edilerek şirketine karşı bir ticari savaş yürütüldüğünü söylüyor.

1032078925

Kasperksy 2015 yılında Hollanda’da CoinVault fidye yazılımı ile on binlerce bilgisayara saldırı düzenleyen 2 gencin yakalanması sürecinde Hollanda Polisi’nin Ulusal Yükse Teknoloji Suç Birimi’ne  yardımcı olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.