Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kruvaziyer turizmi sürekli geriliyor, İstanbul’da liman yok

Türkiye’de kruvaziyer turizmi çok önemli bir gelir kaynağı. Yıllara göre Türkiye’ye gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayısı sürekli olarak gerilerken liman işletmecileri 2019 yılında sayıların artacağını iddia ediyor.

Kruvaziyer turizminin en önemli limanlarından biri sayılan Karaköy limanı ise Galataport projesi kapsamında yıkılmıştı. Bakan Ahmet Arslan çözüm için Yenikapı’ya yeni bir liman yapılacağını söylüyor ancak İstanbul’daki bu düşüşün plansızlık sonucu oluştuğu ortada.

Gelen gemi ve yolcu sayısı sürekli düşüyor

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü-Planlama ve İstatistik Dairesi Başkanlığı verilerine göre, kruvaziyer turizm yoluyla gelen kişi sayısı 2013’te 2 milyonu aşarken 2014’te gelen yolcu sayısı 1 milyon 790 bine düştü. 2015’te 1 milyon 889 bin olan sayı 2016’da yüzde 67 azaldı ve 628 bine geriledi. Limanlara uğrayan gemi sayısı da yüzde 59 azaldı ve son gelen gemi sayısı 590 oldu. Bu düşüşte en büyük sebebin terör sorunu olduğu düşünülüyordu.

tüm limanlara gelen yolcu sayısı

İstanbul’da liman yok

İstanbul ise Çeşme ve Kuşadası ile birlikte gelen gemilerin merkezi konumundayken Galataport projesiyle limanın ortadan kalkması İstanbul’un rotaya girmesini engelliyor. İstanbul’a 2013’te 307 kruvaziyer gemisi gelirken 2017’de gelen gemi sayısı 4’te kaldı. Milliyet Gazetesi’nden Güngör Uras bu rakamları geçtiğimiz gün köşesine taşımış ve aktarmıştı.

istaanbulİstanbul için Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da bir açıklama yapmış ve Yenikapı’ya liman yapılacağını vurgulamıştı. Dolgu yapılmadan yeni limanın inşa edileceğini söyleyen Arslan, ” İmar planı çalışmaları bitmek üzere. İnşallah bunu da bu sene ihale ettiğimizde kruvaziyer turizmi anlamında İstanbul’a ciddi bir katkı sağlayacak” diye konuştu.

İstanbul’da en önemli turizm kaynaklarından olan kruvaziyer gemilerin sayısının bu şekilde azalması, Galataport projesinin plansız, programsız bir şekilde yapıldığını gösteriyor. Genel yargı olarak turist sayısının düştüğü bilinse de turist sayısı düşmüyor. Aksine yükseliş gösteriyor fakat gemi yoluyla ziyaret sürekli geriliyor.

Ayrıca geçtiğimiz yıl, Princess Cruises, Cunard Line, Aida, Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas, Oceania Cruises, Costa, Holland America Line, MSC Cruises gibi önemli firmalar Kuşadası’na yapacakları tüm seferleri iptal etmişti. Firmalar, Türkiye’deki limanlar yerine Mikonos ve Rodos’a yanaşacaklarını duyurmuşlardı.

Bugün ise 2018’in ilk kruvaziyer gemisi Kuşadası’na yanaştı. Azamara Journey isimli kruvaziyer gemisi, uzun zaman sonra Kuşadası’na 850 turist getirdi. Azamara Journey’in ardından Celestyal Olympia isimli Yunan bandıralı gemi de 1000 yolcusuyla yanaştı.

Gemiler dönüyor mu?

Kuşadası Ege Port Liman İşletmesi Genel Müdürü Aziz Güngör, bu yıl seferlerin artacağını, 140 gemi seferi ile 120 bin yolcunun Kuşadası Yolcu Limanı’ndan ülkeye ulaşacağını belirtti. Güngör, ayrıca “Kruvaziyer turizmi açısından geçtiğimiz zorlu süreçte bu ziyaret güvenin pekiştirilmesi anlamında önem taşıyor. Diğer yandan bu söktürün kısa sürede toparlanacağının işareti” dedi. Bu seneki plana göre Çeşme ilçesindeki Ulusoy Çeşme Limanı’na yıl içinde 53 kez kurvaziyer geminin gelmesi planlanıyor.

Güngör ayrıca Hürriyet’e verdiği demeçte şunları dile getirdi: “Asıl toparlanma 2020 yılında olacak. Katıldığımız fuarlarda da bunun sinyallerini alıyoruz. Bu sektörde rezervasyonlar 2 yıl önceden yapılıyor. Bu yıl 140 gemi, 120 bin yolcu bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda biraz daha artacak. İki kruvaziyer firması Norwegian Cruise Line ile Royal Caribbean Cruises, 2019 yılında toplam 8 ek seferi gerçekleşecek. Büyük firmaların bu seferleri, Türkiye’yi tekrar rotalarına aldıklarının bir göstergesi”

Türkiye’de Kuşadası, Bodrum ve Antalya limanlarının işletmecisi ve Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, “Türkiye’nin kruvaziyer gemilerinin rotasına tekrar girmesi için ciddi çalışmalar yürüttük. Sektörün iki büyük kruvaziyer gemi operatörü Kuşadası’na 2019’da dönmeyi planlıyor. Bu sayılar daha da artacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.