Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da 3 IŞİD’çi aileden en az 4’ü çocuk 13 kişi seri intihar saldırıları düzenledi: Toplam 26 ölü

Endonezya’da geçtiğimiz Pazar ve Pazartesi günü meydana gelen ve saldırganların da içerisinde bulunduğu toplam 26 kişinin ölümüne yol açan farklı intihar saldırılarının, aynı örgüte mensup ve birbiriyle bağlantılı üç farklı aile tarafından gerçekleştiği iddia edildi.

Endonezya’nın ikinci büyük kenti Surabaya’da geçtiğimiz Pazar günü üç farklı kiliseye Pazar ayininden önce intihar saldırıları düzenlenmiş ve 11 kişi hayatını kaybetmiş, 40 kişi de yaralanmıştı. Gerçekleştirilen üç farklı saldırının aynı ailenin bireyleri tarafından gerçekleştirildiği daha sonradan anlaşılmıştı. Saldırıları IŞİD üstlenmişti.

Bu saldırıyla aynı gün akşam saatlerinde, yine Surabaya kentinin yakınlarındaki Sidoarjo’daki bir apartmanda patlamalar meydana gelmişti. Patlamaların; başka bir saldırının hazırlığında olan kişilerin, saldırıda kullanacakları bombaların erken patlaması neticesinde meydana geldiği açıklanmıştı.

Zincir saldırıların sonuncusu ise Pazartesi sabahı Surabaya’da bir polis karakoluna karşı gerçekleştirilmiş ve aynı aileye mensup motorsikletli beş kişi, üzerlerindeki bombaları karakolun otoparkında patlatmıştı. Saldırı sonrası aileden yalnızca sekiz yaşında bir kız çocuğu sağ kalmıştı.

İngiliz Guardian gazetesinin, Surabaya kentinin bağlı olduğu Doğu Cava Adası’nın emniyet yetkililerine dayandırdıkları habere göre; zincir saldırıları gerçekleştiren aileler, aynı şebekenin, yani IŞİD’e bağlı ve Endonezya’da faaliyet gösteren Şeriat Devleti Cemaati (JAD) üyeleri. Gazetedeki habere göre; saldırıların ardından ailenin sağ kalan bireylerini sorgulayan Endonezyalı yetkililer, üç ailenin arasındaki örgütsel ilişkiyi ve bağları deşifre etmeyi başardı. Buna göre; aileler her hafta pazar akşamları buluşup İslam ile ilgili okumlar yapıyor ve IŞİD’in Suriye, Irak ve hatta Fransa’daki saldırılarını konu alan filmleri birlikte izliyordu. Aileler çocuklarını da okula göndermiyor, evlerinde dini eğitim veriyor, yabancı ortamlara girmelerine izin vermiyordu.

Endonezya’da en son gerçekleştirilen bu saldırılar, ülkede 10 yıldan fazla süredir gerçekleştirilen en kanlı saldırılar olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.