Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de doğum oranları, ekonomik büyümeye rağmen son 30 yılın en düşük seviyesine ulaştı

ABD’de doğum oranları, son 30 yılın en düşük rakamlarını gördü. Bugün yayınlanan bir hükümet raporuna göre, 20’li ya da 30’lu yaşlarındaki yetişkin kadınların hamilelik oranı şaşırtıcı bir şekilde azalıyor.

Kadınların annelikle ilgili fikirlerinin değişmesi, göç hareketleri ve nüfusun yaşlanması doğum oranlarındaki, raporda bahsedilen düşüşün nedenlerinden bazıları. 

12_Birth Rate 144

Ülke çapındaki doğumların %99’undan fazlasını içeren rapor, 2017 yılında 3.853 milyon yeni doğum kaydetti. Bu, ABD’nin 1987’den beri gördüğü en düşük doğum sayısı.  2014 yılından beri azalan olan doğumlar, 2017 yılında 2016’ya kıyasla 92 bin azaldı.

Bunun şaşırtıcı olmasının nedeni, bebek doğum oranlarındaki ani artışın, genelde ekonomik iyileşmeye paralel olması. Bir ülkede doğum oranlarındaki düşüşün diğer başka nedenlerinden biri ülke ekonomisinin kötü gitmesi fakat geçtiğimiz sene ABD’de ekonomik büyüme yaşandı ve işsizlik oranlarında düşüş söz konusuydu. 

Yine de uzmanlara göre göç hareketleri, annelikle ilgili fikirlerin değişmesi gibi faktörler doğum oranlarının değişimine hâlâ etki etmekte.

2018-05-17 (2) (1)

Annelik kavramına mesafeli bir bakış, bugün çocuk doğurma çağına gelmiş milenyaller arasında oldukça yaygın. Araştırmacılara göre şu an 20’li yaşlarında olan Amerikalı kadınlar, çocuk sahibi olmama veya daha az çocuk sahibi olma fikrine daha eğilimli.

Bir diğer neden ise, her yıl ABD’de doğan bebeklerin yaklaşık dörtte birini oluşturan göçmen nüfusundaki değişiklikler. Örneğin, Asyalılar Amerika’da daha büyük bir göçmen oranına ve tipik olarak diğer göçmen gruplarından daha az çocuğa sahipler.

2017 yılı içinde ABD’de görülen düşük doğum oranları sadece 20’lerindeki genç kadınlar için değil, 30’lu yaşlarında olan kadınlar için de geçerli.

Ayrıca ülkede, IUD gibi doğum kontrol alanlarında hizmet veren sağlık merkezlerinin popülerliği artıyor.

Derleyen: Zeliha Cenkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.