Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sağcı İskandinav gönüllüler, Rus ordusuyla birlikte Suriye’de IŞİD’e karşı savaşıyor

Norveç haber sitesi AldriMer 11 Mayıs tarihli haberinde, bir grup aşırı sağcı İskandinavın Beşar Esad rejimini desteklemek üzere Rusya komutasında Suriye’de savaştığını duyurdu. AldriMer’in kaynağı ise, İsveç merkezli İskandinav Birliği (Skandinaviska Förbundet) adlı aşırı sağcı örgütlemenin internet sitesinde (Skandinavisk Frihet) yayınlanan Suriye’de savaşan bir İsveçli ile yapılmış röportaj.
Skandinavisk Frihet, bu kişiyi IŞİD’e karşı savaşan “cesur bir savaşçı” olarak tanıtmış. Suriye’ye Rusya’nın doğrudan müdahalesi ardından giden sözkonusu savaşçı, rejim yanlısı “Thorbrand” adlı bir piyade birliğinde, “Rus askeri güçleri ile omuz omuza” IŞİD’e karşı çarpıştıklarını anlatmış. Ağır silahları ve tankları bulunan birliğin komutanı ise Norveçliymiş ve birlikte İsveç, Norveç ve İzlanda’dan savaşçılar yer alıyormuş.
Bu bilgileri derleyip medium.com’daki blogunda aktaran Kyle Orton, Skandinaviska Förbundet’in gençlik kolu üyelerinden bazılarının Ukrayna’nın doğusunda Rusya’ya karşı savaştığını, İsveç’te mülteci karşıtı etkinlikler ve eşcinsellerin onur yürüyüşünü engellemeye dönük girişimlerle tanındıklarını hatırlatıyor.

iskandinav1
Suriye’de savaşan İskandinav Birliği adlı aşırı sağcı örgüt üyesi Norveçli savaşçılar

“Sadece İskandinav ülkelerini değil, bütün Avrupa’yı cihatçı tehdidinden korumak”

Skandinavisk Frihet’e röportaj veren İsveçli’ye dönersek; insansız hava araçları ile yerlerini belriledikleri IŞİDçileri genellikle gece baskınları ile ve Rusya’nın topçu desteğiyle etkisiz hale getirdiklerini analatan savaşçı, Suriye halkı sorulduğunda ise “Neyse ki Thorbrandr’ın ‘sözde sivillerle’ pek teması olmuyor” yanıtını vermiş. IŞİD üyelerinin sivil nüfusa karışmasından yakınan İsveçli savaşçı, “bu savaşta her bir sivil potansiyel düşman” ifadesini kullanmış.
Thorbrand’ın “kanlarında ve inançlarında birleşmiş” savaşçılardan oluştuğunu anlatan İsveçli, amaçlarının ise “sadece İskandinav ülkelerini değil, bütün Avrupa’yı” cihatçı tehdidinden korumak olduğunu söylüyor. Mülteci akınından yakınan savaşçı, “yetkililerin ülkelerimizi korumayı başaramadığı aşikâr. Aksine potansiyel düşmanlarımızın topraklarımıza tecavüzüne izin verdiler” diyor.
Skandinavisk Frihet’ın yayın yönetmeni Björn Herstad’e göre, İskandinav Birliği için “aşırı sağcı” nitelemesi “anlamsız”. “Zira” diyor Herstad, “bizi IŞİD’e karşı koruma duyarlığı gösterenler için böyle bir ifade kullanılamaz.” Herstad İskandinav Birliği’ne yöneltilen Yahudi düşmanlığı suçlamalarına da öfke ile karşı çıkıyor: “Bu suçlamaların arkasında George Soros’un kurduğu başında bir Troçkist bulunan Expo adlı sol örgüt var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.