Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ermenistan’daki protestoların ardındaki nesil: Genç bilişimciler

New York Times, Ermenistanlı muhalif gençlerin sesine kulak verdi. Neil MacFarquhar imzalı haberde özellikle bilişim sektöründe yer alan ve sosyal medyayı etkin şekilde kullanan gençlerle yapılan kısa görüşmelere yer verildi. Haberde, çoğu 30 yaşın altında olan ve Ermenistan’ın Sovyetler Birliği’nden 1991 yılındaki kopuşundan sonra dünyaya geldikleri için ‘Bağımsızlık Nesli’ (Independence Generation) olarak anılan gençlerin, bugün siyasette daha aktif rol almaya başladığını ve hükümet karşıtı gösterilerin bel kemiğini oluşturduğu belirtildi ve kendilerinin gerek sosyal medyayı gerekse günümüzün Telegram benzeri alternatif kitle iletişim araçlarını çok iyi kullandıklarına, eylemleri de bu sayede örgütlediklerine vurgu yapıldı.

Ermenistan’da protestolar, eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın üst üste iki kez yönetime gelerek yasal süresini tamamlamasına rağmen  koltuğu bırakmayı reddetmesi üzerine, geçtiğimiz Nisan ayında başlamıştı. Ülkenin post Sovyetik dönede girdiği son siyasal kriz olarak yorumlanan protestolar gittikçe şiddetlenmiş, nihayetinde son çeyrek yüzyıldır iktidarı elinde bulunduran Sarkisyan’ın istifasına yol açmıştı.

Ukrayna ve Gürcistan’daki ‘renkli devrimlerin’ hatırlatıldığı haberde, Ermenistan’da, bundan birkaç yıl önce teknoloji alanında böylesi bir sokak hareketini başlatabilecek nicelik ve nitelikte çalışan olmadığı, şimdi ise, bilişim sektöründe iyi kazanan 10 bine yakın çalışan olduğu vurgulandı. Genel itibarıyla durgun olan piyasanın bu yükselen sektörünün çalışanlarının, yönetime; demokrasi, şeffaflık ve hesap verebilirlik talebiyle baskı yapabilecekleri ve diğer sektörleri de harekete geçirebilecekleri düşüncesinde oldukları belirtildi.

‘Sanal dünya’ ile daha ilişkili olan bilişim sektörünün gerçek dünya ile bu denli ilgili olmasının şaşırtıcı olduğu yorumunun yer aldığı yazıda bu durum, yazarın ‘tekeller diyarı’ olarak nitelediği Ermenistan’da, pek çok iş alanı üzerinde kontrolünün bulunan hükümetin geleneksel tahakküm araçlarının bilişim sektörüne pek az etki edebildiği, dolayısıyla bu alanın oligarşiden görece azade olmasıyla açıklandı. Yazıda, son nüfus sayımına göre nüfusunun yarısına yakını 30 yaşın altında olan ülkede gençler arasında öfke ve hoşnutsuzluğun yıllardan beri yayılmakta olduğu da belirtildi.

‘Büyük bir şeyin gelmek üzere olduğunu anlamıştım’

Yazıda yer verilen görüşlere göre, pek çok genç için, dönüm noktası, Azerbeycan’la 2 yıl önce yaşanan  ve dört gün süren savaş olmuş. Bu gençlere göre, ülkedeki bitmek bilmeyen yoksulluğa ve altyapı sorunlarına karşılık, hükümetin ‘güçlü bir ordu için fedakarlık edilmesi gerektiği’yönündeki  savı, cepheden gelen, askerlerin kurşun ve ilk yardım malzemesi gibi temel gereçlerden yoksun olduğu yönünde haberler üzerine tuzla buz olmuş. Sarkisyan’ın, geçen Nisan ayında tartışmalı biçimde başbakan seçilmesinin ardından kendisine karşı örgütlenen protestolara karşılık, 1 mart 2008’deki, polisin göstericiler üzerine ateş açmasını hatırlatarak ‘bu olaydan ders çıkarılmadığını’ söylemesi de, protestocuların öfkesini harlamaktan başka bir işe yaramamış.

Gazete, her ne kadar bilişim sektörü, protestoların lokomotifi gibi görünse de sokakları tutan gençlerin bu iş kollarında yer alanlarla sınırlı olmadığının altını çiziyor. Çoğu kadın olan bu yeni nesil protestocular, çabalarının sonuç vereceğinden yana umutlular ve gerçekleşeceğine inandıkları değişimin bir parçası olmaya talipler.

Gazeteye konuşan 26 yaşındaki bilişimci Lilit Petrosyan da bu gençlerden biri. Petrosyan, isyanını şu sözlerle açıklıyor: “İlk günden itibaren sokaktaydım ve büyük bir şeyin gelmek üzere olduğunu anlamıştım. Hepimiz anlamıştık ki, olay sadece ağaç dikmek ya da sokakları elde tutmaktan ibaret değildi, hükümetimizin süresi dolmuştu ve onu değiştirmemiz gerekiyordu”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.