Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da solcu Podemos partisi, 600 bin euro’luk ev satın alan liderleri için güven oylamasına gidiyor

İspanya’da kemer sıkma politikalarına karşı muhalefetiyle öne çıkan solcu Podemos partisinin lideri ile partinin parlamento grubu sözcüsü olan hayat arkadaşı için, bugün parti içinde güven oylaması yapılacak. İkiz bebek bekleyen Pablo Iglesias and Irene Montero çifti, geçtiğimiz günlerde Madrid’de 600 bin euro’luk bir ev satın alınca, partinin prensiplerine aykırı davranmakla suçlanmıştı. Bunun üzerine Iglesias ve Montero, göreve devam edip etmemeleri konusunda bir güven oylaması yapılmasını istediklerini duyurdu. Iglesias, “mevzunun tartışma yaratacak bir tarafı olduğunu düşünmüyorum ama bir siyasi liderin güvenirliği sorgulanıyorsa, bu durumla da yüzleşmeniz gerekir” açıklaması yaptı.   Iglesias, “genel sekreter ve parlamento sözcüsü olarak göreve devam edip etmeyeceğimize ve yine milletvekilliğimizin devamına da parti üyeleri karar vermeli” dedi.

podemos

Çiftin en sert eleştirmenlerinden Podemos’lu Cadiz Belediye Başkanı Jose Maria Gonzalez, parti üyelerinin temsil etme iddiasında oldukları işçi sınıfı üyelerine benzer şekilde yaşama taahhütleri olduğunu vurgulayarak, “burjuvalar gibi” 600 bin euro’luk ev satın almanın Podemos’un etik kurallarını ihlal ettiğini söylemişti.

İspanya’da tam 7 yıl önce 2011 yılının Mayıs ayında eşitsizliğe, güvencesizliğe ve yolsuzluklara karşı meydanları dolduran ve kendilerini “öfkeliler/gücenmişler” (indignados) olarak tanımlayan 15-M hareketinden doğan Podemos, resmi olarak 2014 yılında kurulmuştu. İsminin İspanyolcadaki karşılığı “yapabiliriz” olan Podemos, mevcut düzene alternatif bir güç olarak ülkenin siyasi haritasını değiştirmiş; merkez sağ Yurttaşlar (Ciudadanos) partisi ile birlikte muhafazakar Halk Partisi ile Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) egemenliğini kırmayı başarmıştı. Ancak 2016’dan bu yana parti içi çekişmeler Podemos’un oylarını geriletmişe benziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.