Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevrimiçi alışveriş, Galler’de küçük bir kasaba olan Holywell’i vurdu

Düzinelerce işletmecinin yaşadığı bir Galler kasabası olan Holywell, çevrimiçi alışverişin işletme sahiplerine olan olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. İşletmeciler, mağazalarını açık tutmak için teknolojiyi yakalamaya çalışıyor.

Çok yakında mağazaların büyük çoğunluğunun bulunduğu bir cadde olan High Street’te müşteri sayısını artırmak için cadde üzerinde ücretsiz Wi-Fi uygulamasına geçiliyor. Geçtiğimiz kış ise, pek çok küçük işletme, işlerinin artması umuduyla bazı Amerikan mobil ödeme uygulamalarına geçmişti. İşletmeciler, kasabanın tekrar alışverişçilerin uğrak yeri olması için mümkün olan her yolu denemeye hazır.

E-ticarete karşı alternatif çabalar onları pek az korusa da bazı işletmeciler ekonomisi uzun yıllardır düşüşte olan kasabayı tekrar canlandırmak için verdikleri mücadeleden umutlu.

High Street’te uzun yıllardır kuaförlük yapan Ted Palmer, “Günün sonunda, bir hiçliğin ortasında duran küçük bir kasabayız. Değişime açık olmazsak boğuluruz.” dedi.

Holywell, turistlerin ziyaret etmeyi sevdiği bir Hıristiyan dini bölgesine yakın, ancak kasabanın ekonomisi ticaretle dönüyor. Son yıllarda bir kırtasiye mağazası, bir eczane ve çeşitli teknolojik cihazlar satan bir mağaza da dahil olmak üzere, kasabadaki çoğu mağaza kepenk indirdi. Bunların hemen ardından, birkaç ay içinde kasabanın dört banka şubesinin üçü de kapatıldı.

00holywell-8-superJumbo

Holywell’deki müşterilerin birçoğu gıda alışverişlerini dahi online süpermarketlerden yapıyor. E-ticaret Britanya bölgesi ağırlıklı olmak üzere tüm dünyada giderek yaygınlaşıyor. İnsanlar evlerine tamirci çağırmak, yemek siparişi vermek, ev temizliği ve kuru temizleme gibi işler için dahi akıllı telefonlarını ve interneti kullanmaya başladı.

Daha önce HSBC gibi dünyaca ünlü bankalar tarafından kiralanan dükkanlar, artık kasabanın içinde bir hayalet ev gibi kalıyor. Nüfusu dokuz bin kişi olan kasabanın merkezindeki yaya trafiği ise dramatik bir şekilde azalıyor.

Aslında Holywell’in kendisini ve şehir merkezini dönüştürmeye yönelik çabalar, kasabanın uzun tarihini korumaya yönelik. Holywell bir pazar kasabası. 13. yüzyılda keşişler için kurulan bu kasaba, 19. yüzyılın başlarında düzinelerce dükkân, han ve birahane ile dolup taşıyordu.

Kasabada çöplerin toplanması ve kütüphane hizmetleri gibi konulardan sorumlu olan belediye meclisleri çok uzun zaman önce başka bir şehre taşındı ve o şehirlerde iş yapmaya başladı. Yakındaki bir taş ocağı ve asfalt fabrikasında çalışan işçiler nadiren de olsa Holywell’i ziyaret ediyor. Onların dışında kasabaya gelen ve ekonomiyi canlandırabilecek ziyaretçiler yok.

Kasabada tek bir ATM ile hala var olmaya devam eden tek banka, bir İspanyol bankası olan Santander. Holywell sakinleri, ATM’nin önünde sürekli bir kuyruk olmasından ve ATM’deki nakdin sürekli bitmesinden şikayetçi.

Son yıllarda, bir yerel yönetim komitesi kasabanın karşılaştığı zorluklar ve potansiyel çözümler hakkında düzenli olarak tartışıyor. Uzun zaman önce tamamen yayalara kapatılan High Street’in, araç trafiğine yeniden açılmasına karar verildi. Kasabaya otomobil sahiplerini cezbetmek için elektrikli araç şarj cihazları kurulacak. Müşterilerin etrafta zaman geçirmeleri için kasabaya ücretsiz Wi-Fi erişimi de sağlanacak.

Bu alternatif çözümlere rağmen, işletme sahiplerine göre kasabanın ticaretinde önemli bir artış yaşanmadı. Ancak çoğu işletmeci bu çözüm önerilerinin, daha önceki nesillere göre daha az nakit kullanan geniş bir müşteri yelpazesine, özellikle de gençlere hitap etmelerine izin verdiğini söylüyor.

56 yaşındaki Russ Warburton, Holywell’deki 60’tan fazla işletme sahibinden biri, aynı zamanda kasabanın konsey başkanı. Warburton’a göre kasabanın ekonomik sorunları hala çözülemiyor. Warburton, “High Street’i 30, 40 yıl öncesine geri götüremeyiz çünkü artık insanların alışveriş alışkanlıkları değişti.” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.