Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis’ten eşcinsellik açıklaması: “Tanrı seni böyle yaratmış”

Çocukken Katolik bir din adamı tarafından cinsel tacize maruz kalan Şilili Juan Carlos Cruz, bu ay gerçekleşen özel bir buluşmada Papa’nın ona Tanrı’nın onu bu şekilde yarattığını, bu yüzden Tanrı’nın ve papanın onu olduğu gibi sevdiğini söylediğini iddia etti.

Hafta sonu, bir İspanyol gazetesi olan El País’e konuşan Juan Carlos, Papa Francis’in ona “Sorun değil, Juan Carlos. Olduğun kişi olarak mutlu olmalısın. Tanrı seni böyle yarattı ve bu şekilde seviyor. Papa da seni olduğun gibi seviyor.” dediğini söyledi.

Vatikan, Papa’nın özel açıklamalarına yorum yapmayı reddetti.

Papa Francis’in, Şili’deki Katolik din adamlarının faili olduğu büyük çaplı bir cinsel taciz skandalıyla alakalı da özür dilediği söylenmişti.

Pazar gecesi gözyaşları içinde başka bir röportaja konuşan Juan Carlos, Vatikan’daki üç saatlik özel buluşmalarında Papa’ya, Şilili rahiplerin kendisi hakkında “sapkın bir hayat için kiliseyi bıraktı” demelerine rağmen, Katolik inancını sürdürdüğünü söylemiş.

Temmuz 2013’te Papa, Vatikan’daki “eşcinsel lobisi” ile ilgili sorulara “Ben kimim ki onları yargılayacak?” diyerek, liberaller arasında kutlamalara, muhafazakârlar arasında çatışmaya neden olan bir açıklama yapmıştı.

Katolik Kilisesi’nin öğretilerine göre yapılan başka bir açıklamadaysa, homoseksüel yönelimleri olan insanların, saygı, merhamet ve hassasiyetle kabul edilmeleri gerektiğini söylenirken, bu yönelimlerin insanda kökleşmiş, doğal kanunlara aykırı dürtüler olduğu da söylendi. Yine de Papa’nın sözleri, eğer doğruysa, onun toplumsal kapsayıcılığını, vizyonunu güçlendirebilir.

Fakat bir diğer taraftan, bu yıl Şili’ye yapılan bir gezi sırasında Papa Francis, bir Şilili piskoposun suçlarını örtbas etmeye çalışması iddiasına karşı piskoposu defalarca savunmuş, taciz iddiasında bulunanları iftira atmakla suçlamıştı.

Papa, bu duruma karşı ortaya çıkan tepkilerden sonra, Vatikan’ın en iyi cinsel suç araştırmacısını Şili’ye göndermek zorunda kalmıştı. Araştırmacı, piskoposların Francis’i yanlış yönlendirdiğini söylemiş, piskoposların taciz suçlarının yayılmasını önlemek için kayıtları tahrip ettiklerini gösteren 2,300 sayfalık bir raporla geri dönmüştü. Francis, bu sistematik başarısızlıkların kendisini “şaşırmış ve utanmış” bıraktığını söylemişti. Soruşturmanın sonucunda 34 psikopos Papa’ya istifasını sunmuştu.

Papa piskoposların istifalarını henüz kabul etmiyor, ancak defalarca savunduğu piskopos Juan Barros Madrid ile istifaları kabul etmeye başlaması bekleniyor. Francis’in diğer piskoposlara yazdığı bir mektubunda, istifayı yeterli görmediğini, cinsel taciz araştırmalarında daha derinlere inmek gerektiğini söylediği iddia edildi.

Öte yandan, çocukken Katolik bir din adamı tarafından tacize uğrayan Juan Carlos, Francis’in her zaman mağdurların yanında olduğunu, kendisinin cinsel yönelimini de hoşgörüyle karşıladığını söyledi.

Juan Carlos, avukatının onu 2009 yılında, taciz beyanının, eşcinselliği vurgulanarak zayıflatılmaya çalışılacağı ve kilise tarafından yalnızlaştırılmaya itileceği konusunda uyardığını da ekledi. Fakat avukatın uyarılarının aksine Francis, her zaman Juan Carlos’un yanında olmuş. Juan Carlos yine El País’e verdiği röportajında, herkesin Papa Francis’i tanıması gerektiğini, onun herkese kucak açan samimi, sevecen bir insan olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.