Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsanlık tüm canlı türlerinin % 0.01’ini oluşturmasına rağmen memeli canlıların % 83’ünü ve bitkilerin yarısını yok etti

The Guardian’da çıkan bir haber önemli bir çalışmayı paylaşıyor. Yapılan bir çalışmaya göre insanlık, canlılar dünyasının çok ufak bir kesimini oluşturmasına rağmen, diğerleri üzerinde büyük bir dominasyon sağlıyor.

Çalışmaya göre, dünya üzerinde şu an yaşayan 7.3 milyar insan, yaşayan tüm canlıların %0.01’ini oluşturmasına rağmen, insanlık uygarlığın gelişiminden bu yana bitki türlerinin yarısını ve memeli canlıların %83’ünü yok etmiş durumda.

Çalışmaya göre, bitkiler tüm canlı türlerinin %82’sini, bakteriler %13’ünü, hayvanlar ise %5’ini oluşturuyor. Araştırmayı yürüten Prof. Ron Milo (Weizmann Bilim Enstitüsü, İsrail) ise “Bugüne kadar bu alanda kapsamlı bir çalışma yapılmaması şaşkınlık verici” dedi.

İnsanlığın dünyayı dönüştürdüğü halin sonucunda bazı bilim insanları Antroposen adlı yeni bir jeolojik döneme girdiğimizi iddia ediyorlar.

Daha da ilginç olansa, kümes hayvanlarının tüm kuşların %70’ini oluşturması. Kuşların sadece %30’u vahşi yaşamda olanlardan oluşuyor. Memeli canlılar dünyasında ise durum daha da karanlık: memelilerin %60’ı çiftlik hayvanı (sığır, inek, domuz gibi). %36’sı insan ve sadece %4’ü vahşi hayvan.

Çalışmayı yapan bilim insanlarına göre, insanlık ile başlayan medeniyet süreci bir çok canlı türü için altıncı büyük oluş denilen dönemi oluşturmakta. Sadece son 50 yılda hayvanların yarısının soyunun tükendiği düşünülüyor.

Prof. Milo insanlığın yeme alışkanlığının ve tercihlerinin canlıların doğal ortamını bozduğunu da ekledi. Vejetaryen olmadığını ancak bu durumun bilincinde olduğu için yeme-içme tercihlerine dikkat ettiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.