Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın müstakbel başbakanı Giuseppe Conte’nin özgeçmişi mercek altında

İtalya’da Mart ayında gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından koalisyon kurmaları beklenen 5 Yıldız Hareketi ve Lig partilerinin başbakan adayı olarak gösterdikleri hukuk profesörü Giuseppe Conte’nin, özgeçmişinde öğrenim gördüğü okullar olarak gösterdiği New York ve Sorbonne Üniversiteleri’nde aslında okumadığı iddia edildi.

4 Mart’ta düzenlenen genel seçimlerin yaklaşık iki buçuk ay sonrasında 5 Yıldız ve Lig partileri koalisyon konusunda anlaşmaya varmış ve başbakan adayı olarak da 54 yaşındaki hukuk profesörü Giuseppe Conte gösterilmişti.

Kamuoyunca fazla tanınan bir figür olmaması nedeniyle başbakanlığa aday gösterilmesinin ardından Conte’nin geçmişine yönelik ilgi de artmıştı. Conte’nin 12 sayfalık özgeçmişinde, öğrenim gördüğü ve çalışmalarını ilerlettiği birçok üniversite arasında New York ve Sorbonne üniversitelerinin de adı geçiyordu.

Ancak Conte ile ilgili New York Üniversitesi’nden (NYU) bilgi almak isteyen New York Times gazetesi muhabirlerine, kendilerine kayıtlı bu isimde bir öğrencinin bulunmadığı ancak belki üniversite bünyesinde açılan bazı kurslara katılmış olabileceği bilgisi verildi.  Daha sonra dpa Ajansı’na açıklama yapan üniversiteden bir sözcü, Conte’nin üniversitelerinde ne öğrenci ne de herhangi bir pozisyonda çalışan olarak yer aldığını, yalnızca 2008-2014 yılları arasında üniversitenin hukuk fakültesinin kütüphanesinde serbestçe araştırma yapma izni aldığını söyledi.

Olayın ortaya çıkmasının ardından, Conte’nin özgeçmişinde ismi geçen diğer üniversitelere de ulaşılırken, Sorbonnne Üniversitesi, kayıtlarında böyle bir ismin yer almadığını duyurdu, Cambridge Üniversitesi ise gizlilik ilkesi gereği açıklama yapmayı reddetti.

Haberlerin basında yer almasının ardından 5 Yıldız Hareketi, olayı “karalama kampanyası” olarak niteledi. Yapılan açıklamada; Conte’nin adı geçen kurumlarda eğitim aldığını söylemediği, sadece çalışmalarını ilerlettiğini belirttiği vurgulandı.

İddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmayan Conte halen Floransa Üniversitesi’nde ders veriyor. Conte’nin başbakanlık görevini üstlenebilmesi için Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın onayını alması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.