Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın hakları savunucuları, veliaht prensin “yeni ve modern” Suudi Arabistanı’nda da hedef tahtasında

Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Salman’ın, uluslararası medyada bolca yer bulan reform vaatlerine rağmen, ülkedeki kadın hakları savunuculara yönelik baskıların arttığı bildiriliyor. Geçen Cumartesi, erkek vesayetine ve kadın şoför yasağına karşı kampanya yürüten yedi kadın tutuklandı. AFP’ye bilgi veren Uluslararası Af Örgütü, tutukluların salıverilmesi çağrısı yaparken kadın hakları savunucularına yönelik baskıların artmasından endişe duyduklarını açıkladı.

Tutuklular arasında 2014 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi Arabistan’a otomobil kullanarak gittiği için 70 gün hapiste tutulan 28 yaşındaki Loujain al-Hathloul ile Riyad’daki Kral Suud Üniversitesi’nden emekli profesör Aziza al-Yousef da var.

suudi aktivistler

Yine Cumartesi günü alıkonan ve 1990’lı yıllarda otomobil kullanma hakkı için yürüttüğü kampanya ile tanınan 60’lı yaşlardaki hak savunucu Madeha al-Ajroush’un ise tecritte tutulduğu belirtiliyor.

Kalan dört tutuklu aktivistin de avukatlarıyla görüştürülmediği ve nerede tutulduklarına diar bilgi verilmediği kaydediliyor. Nitekim Suudi yetkililer AFP’nin sorularını da yanıtsız bırakmış.

Suudi devlet medyası da bu kişileri derhal “vatan haini” ilan etmiş durumda. Yabancılarla ve birtakım nüyükelçiliklerle “şüpheli temasları” olduğu ve krallığın “güvenlik ve istikrarı”nı tehlikeye attıkları ileri sürülüyor.

Veliaht Prens King Salman geçtiğimiz aylarda, ülkesinin imajını iyileştirme amaçlı yurtdışı gezilerine çıkmış ve kadın hakları için reform vaatleriyle alkış toplamıştı. Nitekim kadınların otomobil kullanması önündeki yasağın 24 Haziran’da resmen kalkması bekleniyor. Ama Prensin açımı bununla sınırlı kalacağa benzer.

Loujain-al-Hathloul-Amnesty-

Üstelik kadın hakları için mücadele eden feministlere yönelik baskılar, Veliaht prensin açılım turlarından önce başlamıştı. “Saudiwoman” (Suudikadın) adlı popüler bir blog yazarı, üç çocuk annesi, dilbilim profesörü Eman al-Nafjan aylardır tutuklu. Al-Nafjan’ın serbest bırakılması için kampanya yürüten New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, “Suudi toplumunda kadınların durumunu tartışmaya açmak suç olmamalı. Veliaht prensin vaatleri göz boyamaktan öteye gidip yerine getirilmeli” diyor.

Suudi kadınlar vesayet sistemi nedeniyle doğumlarından ölümlerine erkekler tarafından kontrol edilerek, babalarının-kardeşlerinin-eşlerinin ya da en yakın erkek akrabalarının vesayeti altında, seyahat etmek, çalışmak, yurt dışında okumak, ya da tedavi olmak içim onların onayına muhtaç halde yaşıyorlar.

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Ortadoğu Demokrasi Projesi ise kadın hakları savunucularına yönelik baskıların genişleyerek ülkede zaten cılız olan sivil toplum aktivizmini tümden yok edileceği uyarısı yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.