Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç: Zora başvurulsun ya da başvurulmasın tecavüz tecavüzdür

İsveç parlamentosu, zor kullanımı, tehdit ya da şiddet içermese dahi, rızaya dayalı olmayan her tür cinsel ilişkinin tecavüz sayılmasını öngören bir yasayı kabul etti.
1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni yasa uyarınca, cinsel ilişkinin rıza kapsamında sayılması için kişinin sözle ya da vücut diliyle bariz olarak onay vermesi gerekiyor; sessizlik rıza addedilmiyor.
257’ye 38 karşı oyla kabul edilen yasada, cinsel ilişkiye girmek isteyen kişinin muhatabının pasif davranmasını, karşı koymamasını ya da müphem sinyaller vermesini rıza olarak yorumlayamayacağını, karşı taraftan mutlaka açık onay araması gerektiğini vurgulanıyor.
İsveç rızaya dayalı olmayan cinsel ilişkiyi tecavüz kapsamına alan 10. Avrupa ülkesi oldu. Avrupa ülkelerinin çoğunda halen tecavüz hükmü için fiziksel güç kullanımı, tehdit ya da sindirme gibi filler aranıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.