Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Uber kullandığım için 334 ₺ trafik cezası ödedim ve ardından yaşadıklarım…”

Arkadaşımız Alara Demirel, Uber kullandığı için trafik cezasına çarptırılmasını ve ardından yaşadıklarını yazdı.

Türkiye’de Uber şirketi ile taksiciler arasında süregelen bir çekişme olduğu ortada. Şirketin yasal yollarla kazanç sağlamadığı ve vergi ödemediği iddialarının üzerine, Uber uygulamasının yasal mı yoksa korsan mı olduğu hepimizin aklında bir soru işareti olarak duruyor.

Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı Uber’in vergi ödeyen bir şirket olduğunu söylüyor. Yani bu beyana göre Uber kullanmak yasal. Peki o halde polis tarafından çevrilen Uber araçlarına ve yolcularına neden ceza yazılıyor?

FOTO 1

 22 Mayıs 2018 saat 16:00-16:59 arası yaptığım yolculukta polis tarafından durdurulduk ve tarafıma 334 liralık bir trafik cezası yazıldı.

FOTO 2

Zaten Uber uygulaması yolculuğun her anını kaydetme özelliğine sahip. Sürücünün kullandığı rotayı bile takip edebiliyorsunuz. Uygulama aynı zamanda kişisel bilgileriniz aktarılmadan sürücüyle iletişime geçebilmenizi de sağlıyor. Çevirme sırasında da sürücü bana “Merak etmeyin, cezaları Uber karşılıyor” yazan bir mesaj atıyor:

FOTO 3

Daha sonrasında bu durumu Uber uygulamasını kullanarak “Yardım” üzerinden şirkete bildirmem rica ediliyor. Yapıyorum, bir gün sonrasına kadar herhangi bir dönüş alamıyorum. Daha sonra bir e-posta alıyorum, onda da şöyle yazıyor:

FOTO 4

Şayet “Uber teknolojisini kullanıyor olmak tamamen yasal” ve sürücü ortakları da “gerekli belgelere sahip”. Yaşanılan hadise de “polis kontrolleri sırasında yanlış anlaşılmalar olabilmektedir” diyerek açıklanabiliyor.

Bu durumda Uber’in bu yanlış anlaşılmaların farkında olduğunu ve daha önce yaşamadıkları bir durum olmadığı sonucuna varıyoruz. O halde alınacak önlemlerin de, böyle bir durumda ne yapılacağının da farkında olmaları lazım değil mi? Peki müşteriye geri dönüşün daha hızlı sağlanması ve atılacak adımların daha açıkça anlatılması gerekmez mi?

Peki Uber bu durumlarda nasıl bir tutum izliyor?

“Yardım” talebim üstüne atılan e-posta’da “yolculuğa ait tüm ücreti” hesabıma iade ettiklerini söylemişler. Ancak iade edilen yolculuk ücreti olayın yaşandığı değil, bir önceki yolculuğum!

Bir de hesabıma “20 TL Uber kredisi” yüklemişler. Yolculuğumu bir saatte tamamlıyorum; üstüne 334 liralık ceza yiyorum; bunlara rağmen Uber kullanmaya devam edeceğimden eminler! Ben neden bu uygulamaya güvenerek yolculuk yapmaya devam edeyim ki?

Uber’in müşterilerine karşı takındığı “rahat” tutum eleştiriliyor

Atılan e-posta “Konuyu hassasiyetle ve ivedilikle takip ediyor olacağız ve sizinle tekrar en kısa sürede iletişime geçeceğiz” vaadiyle bitiriliyor ancak cezanın sürücünün vadettiği üzere şirket tarafından karşılanacağına dair herhangi bir açıklama yok.

Sürücünün “20 dakikaya oradayız” diyerek başladığımız yolculuğu bir saatte tamamladık. Uygulamanın yasal olduğu beyanına güvenerek hizmetinden yararlanılmasına rağmen 334 liralık bir cezayla oradan ayrılıyorum.

Peki Uber uygulaması müşterilerine bu güveni vermekte başarısızsa, “Yardım” kısmının başarılı olduğu iddia edilebilir mi? Müşteri ceza karşısında kendini güvende hissetmiyorsa, şirketin yasal olduğuna dair açıklamasına ne kadar güvenebiliriz?

Sosyal medyada yazılanlara göre bu şekilde mağdur edilen birçok insan var.

Bazıları cezalarının söz verildiği gibi Uber tarafından karşılandığını söylüyor, ancak verilen hizmeti yine de eleştiriyorlar:

FOTO 5

Bazılarıysa e-posta yoluyla söz verilmesine rağmen cezanın aylardır ödenmediğini, sorularının da yanıtsız kaldığını belirtiyorlar:

FOTO 6

FOTO 7

Bu durumda Uber’in beyanlarına güvenmek ve hizmetten yararlanmaya karar vermek ne kadar doğru? Uber müşterilerine yeterli güveni sağlayabiliyor mu? Bu süreçte yolcularla iletişime geçmekte daha “berrak” olmaları gerektiği ortada.

Uber bu durumu yaşayan müşterilerine “yanlış anlaşılma” gerginliğinin bir daha tekrarlanmayacağı garantisini vermekte yetersiz. O halde yasal olduğu iddiasına sahip Uber’e güvenmek için bir nedenimiz kalıyor mu?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.