Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nin yeni veri güvenliği yasası bugün yürürlüğe girdi

AB Komisyonu, AB Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun 3 yıl önce başlattığı  AB içinde veri koruma konusuna yeni hukuki temel oluşturma çalışmaları sonucu hazırlanan yasa bugün yürürlüğe girdi.  AB ülkelerinde yürürlüğe giren “Veri Koruma Yasası”, şirket ve kuruluşların kişilerin onayı olmadan ve belirlenen yasal çerçeve dışında kullanıcılar hakkında veri toplamasını yasaklıyor.

Yeni yasaya göre internet üzerinden hizmet veren şirket ve kuruluşlar sadece tüketicinin onayıyla kişisel veri toplayabilecek. Verilerin kullanımına onay için sitelerde önceden içine çarpı işareti konmuş kutucuklar da artık hukuken geçersiz sayılacak. Şirketler ve kuruluşlar sadece sundukları hizmetle ilgili verileri toplayabilecek.

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede uygulanacak yeni yasa rekabet şartlarını da kapsıyor

Yasa AB ülkelerinde şirketler arası rekabet koşullarını da etkiliyor. 99  maddeden oluşan Yasa ile bugüne kadar  her  AB üyesi ülkede farklı yasa ile korunan kişisel veri güvenliği böylece tek çatı altında korunacak.

Yeni yasa sadece AB merkezli değil küresel şirketleri de bağlıyor. Tüketiciler artık haklarında toplanan verilerin yurtdışındaki başka şirketlerle paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda da bilgi talep edebilecek. Yasal düzenlemeye göre kişisel verilerle ilgili bilgi isteyen tüketiciye bir ila üç ay içinde de yanıt verilmesi gerekiyor.

Şirketlerin bu talebi yerine getirmemesi halinde tüketiciler ilgili şirketleri ulusal ya da Avrupa çapındaki kurumlara şikayet edebilecek. Yasaya uymayan şirketler de yıllık cirolarının yüzde 4’üne tekabül eden ya da 20 milyon euroya kadar varan para cezalarına çarptırılabilecek.

Avrupa Birliği’nde bugün uygulamaya giren  önemli  değişiklikler şöyle:

 

Unutulma hakkı

‘Unutulma hakkı‘ olarak ifade edilen, kişisel verilerin internetten silinmesi ilk kez net bir şekilde AB yasasında yer alıyor. Google, Facebook, Twitter ve diğer veri toplayan hizmetler başvuru üzerine hesaplar ve kişisel verileri silmek zorunda . Yasayla ayrıca verileri, hizmet sunucusu değişikliğinde yeni hizmet sunucusuna aktarılabilecek. Verileri işleyen şirketler talep durumunda hangi verileri depoladıklarını, bu verilerle ne yaptıklarını ve kimlere ilettiklerini açıklamakla yükümlü ve bu hizmet ücretsiz.

Şirketlerin yükümlülükleri

Şirketler ve resmi kurumlar, belli büyüklükte bir veri miktarından itibaren bünyelerinde, faaliyetlerin veri koruma yasasıyla uyumlu olup olmadığını denetleyen bir veri koruma temsilcisi görevlendirecek.

Avrupa Birliği’nde kişisel verilerin korunması hakkındaki yasaların güçlendirilmesine yönelik çalışmalara 2013 yılında Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı, bilgisayar uzmanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği verilerin ardından başlanmıştı. Snowden’in ifşa ettiği bilgiler ışığında ABD ve AB’deki istihbarat servisleri, terörist ve suçluları bulmak için kitlesel halde vatandaşların verilerini incelemeye aldığı, milyonlarca insanın iletişimini izlediği ortaya çıkmıştı. Özellikle de ABD merkezli büyük internet şirketlerinin  kullanıcılarının kişisel verilerini toplayarak istihbarat servislerine ve soruşturma makamlarına iletmekle suçlanıyordu.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.