Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas, İran ile olan ilişkisini neden kesti?

Le Monde’da çıkan habere göre, Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, İran’ın Lübnan Hizbullahı üzerinden Fas’ta bulunan ayrılıkçı Polisario Cephesini silahlandırdığını ifade etti. Bakan bu silahlandırmada komşuları Cezayir’in de rol aldığını iddia etti. Ancak Fas iddiasını destekleyebilecek bir belge sunamadı.

Fas, 1 Mayıs itibari ile İran ile olan diplomatik ilişkisini kesti. Ancak olayın suçlananları İran, Cezayir, Polisario Cephesi ve Hizbullah bile Fas hükümetinin iddialarını yalanladılar.

Bir Arap diplomat yaptığı açıklamada Fas hükümetinin geçmişte de Polisario’yu El Kaide ile işbirliği yapmakla suçladığını belirtti. Bu kaynağa göre, Fas hükümeti Polisario bağlantısını ve suçlamalarını kullanarak hem ABD hem de körfez ülkeleri nezdinde kendine yer sağlamaya çalışıyor.

27 Nisan günü Birleşmiş Milletler Batı Sahra bölgesindeki Minurso görevini uzattı. Bu görev 1991 yılından beri uzatılıyor ve bölgede Fas ve Polisario cephesi arasındaki ateşkesi gözetliyor. Böylesi bir ortamda Fas’ın Polisario ve İran arasında bağ olduğunu ilan etmesi (ve kanıt göstermemesi) Fas’ın masada ve görüşmelerde elini kuvvetlendirmek istemesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Fas’ın İran ile olan ilişkisini kesmesi bölgede Suudi Arabistan için de olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Fas Kraliyet ailesinin Suudi Arabistan tarafından desteklendiği biliniyor. Fas’ın açıklamaları sonrası, körfez ülkeleri de İran’ı suçladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.