Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı Yeşil vekillerden açık mektup: Sayın Mark Zuckerberg, özel hayatımız satılık değildir

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı Grubu’ndan Yannick Jadot, Eva Joly, Karima Dalli, Pascal Durand, Michèle Rivasi, 24 Mayıs 2018’de bir açık mektupla, Facebook’un CEO’sunu, cuma günü yürürlüğe giren Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin desteklemeye çağırdı. Oğul Tuna’nın çevirisiyle sunuyoruz.

facebook
Zuckerberg Avrupa Parlamentosu’nda konuşurken

Sayın Mark Zuckerberg,
Kişisel verilerin korunmasının bir seçenek değil fakat temel bir hak olduğu Avrupa’ya hoş geldiniz. Ziyaretiniz bu hafta önemli bir zamana denk geldi: 25 Mayıs’tan itibaren, Genel Verilerin Korunması Yönetmenliği (GDPR) yürürlüğe giriyor. Bu mevzuat, kullanıcıların kendi kişisel verilerinin kontrolünü güçlendirirken – elbette Facebook’un da aralarında bulunduğu – şirketlerin de işini kolaylaştıracak eşsiz bir kurallar bütünüyle gerçekleştiriyor.
Yeni yönetmelik, şirketlerin kişisel verilerimizi toplama ve kullanma biçimi üzerine yükümlülüklerini daha sıkı hâle getiriyor. Bilgilendirilmiş onayımız artık mihenk taşı oluyor: Şirketler kullanıcıya, kişisel verilerin toplanması ve kullanılması için daha açık ve kolayca anlaşılır biçimde soru yöneltecekler. Elveda bitmez tükenmez kullanım koşulları! Elveda şirketlerin hizmetlerine erişim için bizi kişisel verilerimizi paylaşmaya zorlayan haksız talepleri!
Bizler, ekolojistlerin Avrupa dünyanın en ileri yasal koruma çerçevesine sahip olsun diye yaptıkları çalışmayla gurur duyuyoruz. Bu büyük gelişmenin akıbeti hiç belli değildi. Avrupa Parlamentosu – sizinkinin de içinde olduğu – çok uluslu teknoloji şirketlerden daha önce hiç böylesine lobicilik faaliyeti görmemişti. Sonuç olarak metinde yapılan düzenlemeler rekor seviyeye ulaştı. Dört yıllık şiddetli müzakerelerden sonra; müzakerelerin Avrupa Parlamentosu temsilcisi, Yeşillerden Jan Philipp Albrecht önderliğinde sarsılmaz bir karar alınarak bu noktaya ulaşıldı.
Siyasî rakiplerimiz, aşırı korumacı düzenlemelerin Avrupa Birliğini kendi rakipleri karşısında zararlı konuma getireceğini ileri sürmekten geri durmadılar. Ama işte siz, Amerikan Kongresi önünde Yönetmeliğin “olumlu” olduğunu açıklayarak ve bunun dünyanın her yerinde uygulanıp yaygınlaşmasını istediğinizi söyleyerek en iyi cevabı verdiniz. Bu iddialı koruma standartlarının, küresel oyunun kurallarının belirlenmesi için gerektiğinin kanıtı şudur: Hayatlarımızda baskın bir yeri olan dijital teknolojinin, verilerimizin korunumunun güçlendirilmesiyle at başı gitmesi gerekir. İzlenmesi gereken yol budur, sizi bu yolu izlemeye çağırıyoruz.
Bu yönetmeliğe karşı savaştınız ve bundan sonra sizi, yönetmeliği desteklemeye davet ediyoruz. Asgari ölçüde de olsa yönetmeliği düzgünce uygulamanız konusunda uyarıyoruz. Yurttaşlarımız bilgilerinin kullanımı konusunda günden güne daha çok dikkat ediyorlar: Özel hayatın korunması konusunda en yukarılarda olmak, belirli bir rekabet avantajı getirecektir. Özellikle Avrupa’da, kullanıcılar bundan böyle, bir servis sağlayıcıdan daha koruyucu olan bir diğerine veri aktarımına izin veren “taşınabilirlik hakkı” sayesinde kolayca sosyal ağlarını değiştirebilecekler.
Her şeyden öte sizi güncellemek, son Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkardığı gibi daha çok seçim amaçlı olsa da, şirketinizin 87 milyondan fazla kullanıcın kişisel verisini suiistimal edilmesinden bir kez daha sorumlu olmasını engelleyecektir.
Eğer bu argümanlar sizi yeterince ikna etmiyorsa, belki yaptırımlar yardımcı olur. Çünkü 25 Mayıs’tan itibaren, bunun benzeri suistimaller şirket cirosunun yüzde 4’ü büyüklüğünde para cezasına neden olabilir. Bizden habersiz verilerimizi yeniden satmadan önce üzerinde düşünülecek bir husus.
Sizden bu skandal için daha güçlü taahhüt ve daha çok şeffaflık bekliyoruz. Yurttaşların güvenini yeniden sağlamak için güzel sözlerden fazlası gerekecektir. Sizden şirketiniz içinde yapacağınız soruşturmanın sonuçlarını, kullanıcıların verilerini isteyen üçüncü parti bileşenlerin isimleri de dahil, kamuoyuna sunmanızı talep ediyoruz. Nerede ikamet ederlerse etsinler, tüm Facebook kullanıcılarının verilerinin korunması için yüksek standartlar uygulamanızı bekliyoruz. Özel hayata saygı ve verilerin korunması aslî haklardandır. Özellikle belirtiyoruz, bu haklar paraya çevrilemezler.
Yurttaşlarımızın temel haklarının bugün ve yarın korunması için hayatî olan bu meseleyi dikkatle takip edeceğiz ve bunu müdafaa etmeye devam etmekte kararlıyız. Umuyoruz ki Facebook da bizimle aynı doğrultuda ilerleyecektir. Çünkü temelde, verilerimizin kullanımının kontrolü, bir uygarlık sorunudur: Metalaşma alanının bireylere saygının zararına sürekli büyümesi kabul edilemez. Özel hayatımız satılık değildir.
Yannick Jadot, Eva Joly, Karima Dalli, Pascal Durand, Michèle Rivasi, Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı Grubu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.