Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Türkiye’ye F-35 satışına bir müdahale de İsrail’den

İsrail, ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını satmasını istemiyor. Ama buna engel olması zor. Dolayısıyla hiç değilse uçakların “performans artırıcı yazılımı”nın Türkiye’ye verilmeyeceğinden emin olmak istiyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre, bölgede F-35 filosuna sahip tek ülke olmak isteyen İsrail yönetimi, Amerikalı muhataplarıyla Türkiye’ye yapılması planlanan satış konusunda görüşüyor. Gazete, İsrailli yetkililerin – uçakların geliştirilmesi sürecine Türkiye de yatırım yaptığı için- satış iptalini ummadıklarını ama İsrail Hava Kuvvetleri’nin Temmuz’dan itibaren kullanmaya başlayacağı performans artırıcı yazılımın Ankara’nın satın alacağı filoda bulunmaması için bastırdıklarını yazıyor.

Türkiye ile ABD arasında savunma işbirliğinin önemli bir parçası olan ve Türkiye’nin de ortağı olduğu beşinci nesil Lockheed Martin F-35 Lightning II savaş uçaklarının ilk teslimatının normal şartlar altında 21 Haziran’da yapılması öngörülüyor. Ancak Amerikan Kongresi’nde bunu engellemeye dönük iki girişim var. ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yıllık savunma politikaları yasa tasarısında Türkiye’ye F-35’ler de dahil olmak üzere “büyük savunma malzemelerinin” teslimatının dondurulması istendi. Tasarının Senato’daki versiyonunda ise Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması talep ediliyor. Tasarıların yasalaşacak olan nihai versiyonlarında nasıl bir düzenleme yer alacağı ise henüz bilinmiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 4 Haziran’daki Washington ziyaretinde konuyu ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.