Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’de sağ popülist AfD Partisi’nin 5 bin kişilik gösterisini 25 bin kişi protesto etti

Dün Almanya’nın başkenti Berlin’de aşırı sağ ve popülist Almanya İçin Alternatif Partisi’nin (AfD) düzenlediği yürüyüş vardı. İlginç olan ise AfD’nin gösterisine yaklaşık 5 bin kişi katılırken, bu gösteriyi protesto etmek için düzenlenen gösterilere 25 bine yakın kişinin katılmasıydı.

Demoggnafd6

Almanya’nın çeşitli eyalet ve şehirlerinden gelen AfD taraftarlarının buluşabilmesi için Berlin’in ana tren garının başlangıç noktası olarak seçildiği yürüyüş, buradan başlayarak, Berlin’in simgelerinden Brandenburg Kapısı’na kadar sürdü. Yürüyüş esnasında AfD ve Almanya bayrağı dışında bir bayrak taşınmasına, gösteriyi düzenleyenler tarafından izin verilmedi. Alman Polisi’nin verdiği rakamlara göre yürüyüşe 5 bin kişi katıldı. Bu rakam ise gösteriye en az 10 bin kişinin katılımını bekleyen AfD yöneticilerini hayal kırıklığına uğrattı. Zira AfD yetkilileri daha önce Berlin dışından gelip yürüyüş ve gösteriye katılacaklara 50 Euro vermeyi vaad etmişti.

Demoggnafd5

Ancak Alman basınına yansıyan yorumlara göre; gösteriye katılan AfD’liler, AfD’nin seçmen profilinden hayli farklı bir görüntü oluşturuyordu. AfD’nin “kemik” tabir edilen kitlesi yaş ortalaması yüksek erkeklerden oluşurken, dünkü gösteride AfD saflarının çoğunluğunu genç insanlar oluşturdu. Kitlede çok sayıda kadının yer almasına da basında dikkat çekildi. Yürüyüş sırasında İslam ve göçmen karşıtı pankartlar taşınırken; “Almanya’yı sevmeyen, Almanya’yı terk etmeli” ve “Vatan, Özgürlük, Gelenek- Çokkültürlülüğün Sonu Gelecek” şeklinde sloganlar atıldı.

Demoggnafd4

Bu yürüyüş yapılırken, AfD karşıtları da boş durmuyordu. Polisin rakamlarına göre 25 bin, gösterileri organize edenlerin rakamlarına göre ise 70 bin kişi, AfD’yi protesto etti. Öte yandan AfD karşıtı bir başka grup, tekno müzik çalan 30 adet dev araçla ve binlerce kişinin katılımıyla, çoğunluğun dans ederek katıldığı bir de kortej oluşturdu.

Demoggnafd3

Dün görev yapan 2 bin polis her iki grubun karşı karşıya gelmemesi ve birbirlerine yaklaşmamaları için yoğun çaba gösterdi. AfD’liler Brandenburg Kapısı önünde konuşmalar yaparken, AfD karşıtları da ıslıklar ve “Naziler dışarı!” sloganlarıyla, konuşmaları engellemeye çalıştılar. AfD’li yöneticilerin yaptığı konuşmalardaki eleştirilerden ise, mülteci politikası yerden yere vurulanBaşbakan Angela Merkel dışında, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmalarıyla gündeme gelen Alman Milli Futbol Takımı’nın Türkiye kökenli oyuncuları Mesut Özil ve İlkay Gündoğan da nasibini aldı.

Demoggnafd2

İki karşıt grup arasındaki birkaç küçük sürtüşme dışında gösteriler olaysız bir şekilde sona erdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.