Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyaca ünlü aktör Morgan Freeman’a CNN muhabirinden taciz suçlaması

CNN için muhabirlik yapan Chloe Melas, geçtiğimiz perşembe dünyaca ünlü aktör Morgan Freeman hakkında bir dizi taciz iddiası yayımladı. Chloe Melas’ın altı ay süren bir çalışma sonucu derlediği cinsel taciz suçlamaları, Freeman’ın birçok kadını istenmeyen dokunuşlar, uygunsuz davranışlar ve müstehcen yorumlarla taciz ettiğine yönelik beyanlar içeriyor.

Melas’ın Freeman hakkında başlattığı bu araştırmanın ilk ipuçları ona bir telefon, e-posta veya mektuptan gelmedi. CNN muhabiri, Freeman tarafından bizzat bu tacize maruz kalan kadınlardan biri.

 

download

Chole Melas, geçtiğimiz sene Freeman’ın da kadrosunda yer aldığı “Going in Style” filminin tanıtımını yapmak için düzenlenen bir etkinlikte görevlendirilmişti. O sırada hamile olan ve Morgan Freeman’la bu tanıtım etkinliğinde tanışan muhabirin iddiasına göre, Freeman onu etkinlik boyunca çeşitli şekillerde rahatsız etti. Dahası, onu gözleriyle taciz edip hamileliğini kast ederek “Keşke orada ben olsaydım.” dedi. Muhabirin bir diğer iddiasına göre, Freeman’ın bu sözleri söylediği an videolardan birine yakalanmış. Olayı CNN’e ve filmin yapımcısı Warner Bros şirketine ileten Melas, Time Warner’a bağlı olan şirketin olayı doğrulamadığını, buna mazeret olarak da videoya takılan tek bir cümleyi kanıt olarak kullanamayacaklarını söylediklerini belirtti. Dahası, şirket çalışanları da o sırada böyle bir olaya tanık olmadıklarını söylüyorlar.

Annelik iznine başlamadan önce, uzun yıllar boyunca eğlence sektörünce çalışan 31 yaşındaki Atlantalı Chloe Melas, daha önce başka kadınlardan da Freeman’la alakalı cinsel taciz söylentileri duymuş olduğunu söyledi. İzinden döndüğü sırada #MeToo hareketinin başladığını gören Melas, aynı sırada Morgan Freeman hakkında araştırmalar yapmaya başladı.

İddialar hakkında The Times’a konuşan Melas, taciz iddialarını araştırmaya nasıl başladığını şöyle anlattı: “Bana rahatsız edici yorumlar yaptığı gün olanları ailemle ve bazı arkadaşlarımla paylaştım çünkü şok olmuştum. Buna karşılık bir arkadaşım bana, tanıdığı başka bir kadının da Morgan Freeman’la benzer bir olay yaşadığını, bunu benimle paylaşmaktan rahatsızlık hissetmeyeceğini söyledi. Sonraki hafta araştırmalarıma başladım. Önce, yakın zamanda Freeman’la çalışmış olan kadınları aradım. Ulaştığım bir kadın, hikayesinin haberleşmesini istemediğini fakat yaşadıklarını benimle paylaşmaktan sakınca duymadığını söyledi. Freeman’la ilgili bu hikayeleri öğrendikten sonra daha fazlası olduğuna emin olduğum için raporları hemen yayımlamadım.”

Chloe Melas, Morgan Freeman’la alakalı makalesini CNN’de bir editör olan An Phung ile paylaştı. Poynter Enstitüsü’nde gazetecilik etik kurulu başkanı olan Indira Lakshmanan, Chloe Melas’ın Freeman hakkında derlediği haberlerin hiçbir etik çizgiyi aşmadığını çünkü makalenin iddiaları ayrıntılarıyla belgelendirdiğini söyledi.

Bayan Melas’ın makalesinin yayınlanmasından sonra yaptığı açıklamada, Morgan Freeman, “Rahatsız edici ya da saygısız davranışlarda bulunduğum hisseden herkesten özür dilerim, hiçbir zaman böyle bir niyetim olmadı.” dedi. Cuma günü ikinci bir açıklama yayımlayan Freeman, tekrar özür dilerken, kendi şirketinde “zehirli” bir çalışma ortamına neden olduğu iddialarını reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.