Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda Cumhuriyeti’nde halk kürtaj yasağını oyuyla kaldırdı; sırada Kuzey İrlanda var

İrlanda Cumhuriyeti’nde kürtaj yasağının kalkmasıyla sonuçlanan halk oylaması ertesinde, İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda özerk yönetiminde de referendum yapılması için çağrılar başladı.

Aslında, Kuzey İrlanda’daki yasak, İngiltere parlamentosunda yapılacak bir yasa değişikliği ile kalkabilir. Nitekim İngiltere İşçi Partisi milletvekillerinden Stella Creasy, aralarında Muhafazakar Partililerin de bulunduğu 160 milletvekilinin desteği ile bu yönde adım için harekete geçti bile. Ancak Başbakan Theresa May, kürtaj konusundaki kararın Kuzey İrlanda özerk yönetimi ve meclisi tarafından alınması gerektiğini savunuyor. Zira, parlamento çoğunlu için desteğine muhtaç olduğu (İngiltere Parlamentosu’nda 10 milletvekili bulunan) Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi, kürtaj yasağının kaldırılmasına da, İngiltere’nin yetki devrettiği konularla ilgili yasal müdahalesine de karşı.

İngiltere, İskoçya ve Galler’de 1967’den bu yana serbest olan kürtaj, Kuzey İrlanda’da annenin yaşamını ya da akıl sağlığını tehdit ettiği durumlar dışında yasak ve cezası da –kağıt üstünde de olsa- ömür boyu hapis. Bölgede yapılan kamuoyu yoklamaları kürtaj yasağının belli durumlar için gevşetilmesine güçlü destek olduğunu gösteriyor. Kuzey İrlanda’nın ikinci büyük partisi Sinn Fein de yasada sınırlı değişiklik yapılmasından yana. Ancak Demokratik Birlik Partisi’nin vetosu Kuzey İrlanda Parlamentosu’ndan da sonuç alınmasına engel. Dolayısıyla yasağın kaldırılmasını isteyenler, İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Kuzey İrlanda’da da bir halk oylaması yapılması yolunu açmasını istiyor.

İrlanda Cumhuriyeti’ndeki referandumda kürtaj yasağı Cuma günkü oylamada halkın %66,4’lük desteği ile kalktı. İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, sonuçları “sessiz bir devrim” diye nitelerken, yeni kürtaj yasasının bu yıl bitmeden yasalaşması bekleniyor. Tasarıya göre hamileliğin ilk 12 haftasında kürtaja izin verilirken, 12-24 hafta arasındaki hamileliklerde anne ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şart koşulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.